PREMINUO PROSLAVLJENI ČEŠKI REDITELJ I OSKAROVAC: Jirži Mencl umro u 83. godini
Foto: Profimedia

tuga

PREMINUO PROSLAVLJENI ČEŠKI REDITELJ I OSKAROVAC: Jirži Mencl umro u 83. godini

Pop kultura -

Slavni češki režiser Jirži Mencl preminuo je u 83. godini. Kao pripadnik češkog Novog talasa, Mencl je osvojio brojne nagrade, uključujuči Oskara i Zlatnog medveda, a važio je za jednog od najuticanijih evropskih reditelja.

foto: Profimedia

Režiser je u subotu preminuo posle borbe sa srčanim problemima, saopštila je njegova žena. Poslednjih tri godine retko je viđan u javnosti.

„Najdraži Jirka, hvala ti za svaki dan koji sam provela sa tobom. Svaki je bio izvanredan. Zahvalna sam ti i za poslednje tri godine koliko god teške bile“, poručila je njegova supruga Olga.

Njegov film Strogo kontrolisani vozovi je 1966. godine osvojio Oskara za najbolji strani film, a popularna komedija Selo moje malo iz 1985. bila je nominovana za tu nagradu u istoj kategoriji.

Mencl je poznat po filmovima koji kombinuju humanistički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnim temema. Studirao je filmsku produkciju u Pragu i diplomirao 1962. godine.

Njegov profesor na filmskoj akademiji u Pragu bio je legendarni reditelj Otakar Vavra. Mencel se kasnije našao iza predavačke katedre, a jedan od studenata bio mu je Emir Kusturica.

Zajedno sa Milošem Formanom bio je jedna od vodećih figura češkog Novog talasa tokom 60-ih godina.

foto: Profimedia

Kurir.rs / RTS / M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track