Najnovije vesti

ZAVRŠEN MURAL NA TEMU LIKA ILI DELA MIHAILOVIĆA! Biće otkriven u Ćupriji, a evo i kada!
Foto: Dragana Udovičić

Reč je o stilizaciji venca od lišća i cveta tikve koja obavija lik pisca

ZAVRŠEN MURAL NA TEMU LIKA ILI DELA MIHAILOVIĆA! Biće otkriven u Ćupriji, a evo i kada!

Pop kultura

Na konkursu Ustanove kulture Ćuprije, za izradu murala književnika i akademika Dragoslava Mihailovića, rođenog u ovom gradu, pobedio je rad umetnice Marije Radosavljević-Komarac, rešenje sa elementima likovne interpretacije motiva romana "Kad su cvetale tikve". 

Reč je o stilizaciji venca od lišća i cveta tikve koja obavija lik pisca, stoji u obrazloženju tročlanog žirija: dizajnera enterijara Aleksandra Vujanovića i likovnih umetnika Miloša Đorđevića i Novaka Novaković, koji je ovu odluku doneo juče.

foto: Zorana Jevtić

Predlog Radosavljević - Komarac, "osim lične impresije književnog stvaralaštva pisca, izdvaja se i demonstracijom slikarske veštine što je u skladu sa tehničkim propozicijama konkursa", stoji u obrazloženju.

Mural će biti otkriven 13. oktobra na Dan opštine Ćuprije.

Žiri je pred sobom imao devet radova koji su ispunjavali kriterijume konkursa, koji je trajao od 1. juna do 1. septembra, a pravo učešća su imali "pojedinačni umetnici i umetnički kolektivi", koji su mogli prijaviti i više predloga, izjavio je Tanjugu direktor Ustanove Nenad Jovanović.

Od umetnika se tražilo da predlože mural na temu "lika ili dela Mihailovića, da korespondiraju sa konkretnim delom ili delima ovog književnika a dobro su bili došli i predlozi koji se oslanjaju i na istorijski, društveni ili kulturni kontekst grada".

Žiri je, "posebno uzeo u obzir predloge koji mural tretiraju kao ambijentalnu celinu u skladu sa arhitektonskim i utrbanističkim karakteristikama lokacije".

Autor izabranog rešenja će po realizaciji murala biti nagrađen novčanom nagradom od 250.000 dinara bruto, biće joj obezbeđen materijal i pribor za rad: skela, boje, četke... Veličina murala, na fasadi zgrade, je 6 puta 6 puta 4,6 metra.

Mihailović je rođen u Chupriji 1930. godine, a živi u Beogradu. Među najpoznatijim delima su "Petrijin venac", "Čizmaši", "Kada su cvetale tikve"..., a prvu knjigu, zbirku pripivedaka "Frede laku noć" objavio je 1967. godine. Redovni član SANU postao je 1988. godine.

Prvi konkurs za mural Maihailovića u Ćupriji raspisan je prošle godine, na koga je stiglo sedam rešenja, ali je stručni žiri za ocenu radova, konkurs poništio jer "nijedan rad nije zadovoljio estetske i likovne kriterijum u meri dovoljnoj za realizaciju".

foto: Printscreen

Kurir.rs/Tanjug/I.B. 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...