JDP PRAVI DRIM-TIM, A NIKO NEĆE HANU SELIMOVIĆ! Željko Hubač komentariše najveći apsurd u srpskom teatru!
Foto: Damir Dervišagić

tužno

JDP PRAVI DRIM-TIM, A NIKO NEĆE HANU SELIMOVIĆ! Željko Hubač komentariše najveći apsurd u srpskom teatru!

Pop kultura -

Glumac Nenad Jezdić je postao član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a ovaj teatar ranije su pojačali Anita Mančić i Sloboda Mićalović. Prošle sezone, dolaskom Miloša Bikovića, Andrije Kuzmanovića, Isidore Simijonović i Vanje Nenadić, svoj ansambl podmladilo je Beogradsko dramsko pozorište, ali JDP i dalje ima u svojim redovima srpski glumački drim-tim.

foto: Marina Lopičić

- Najvažniji posao umetničkog direktora nekog teatra je razvoj ansambla, a to se postiže repertoarom. Ukoliko vam je za određene repertoarske iskorake neophodno dovođenje gostujućih glumaca, to treba činiti pažljivo i sa ciljem da taj glumac, u perspektivi, postane deo ansambla. Sa druge strane, misleći glumci koji vode brigu o sopstvenom razvoju su uvek u potrazi za novim izazovima, a promena ansambla je veliki izazov - kaže za Kurir Željko Hubač, bivši direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

foto: Nebojsa Mandic

Naš sagovornik smatra da transfer Nenda Jezdića iz Atelje nije iznenađenje, ali za njega jeste iznenađenje da ni u jednoj kući nema mesta za Hanu Selimović. - Jezdićev prelazak u JDP deo je prirodnih umetničkih tokova, ali takav proces je retkost u srpskim teatrima. U većini naših pozorišta ansambl, ali i repertoar, kroje brojni neumetnički razlozi koji se kreću u spektru od nepotizma preko sujete pa sve do nedovoljne stručnosti, a za mene je paradigma takvog stanja u nas neverovatna činjenica da ponajbolja glumica u svojoj generaciji Hana Selimović, koja iza sebe ima nekoliko desetina najznačajnijih domaćih i međunarodnih glumačkih priznanja, nije član ansambla nekog ovdašnjeg teatra - zaključuje Hubač.

foto: Screenshot

Kurir/ Ljubomir Radanov, foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track