DARA IZ JASENOVCA BIĆE KANDITAT SRBIJE U TRCI ZA OSKARA! Ćatović: Napravili smo dobar film, ali ga ne bi bilo bez pomoći države!
Foto: Aleksandar Letić

FCS izabrao kandidata za prestižnu nagradu

DARA IZ JASENOVCA BIĆE KANDITAT SRBIJE U TRCI ZA OSKARA! Ćatović: Napravili smo dobar film, ali ga ne bi bilo bez pomoći države!

Pop kultura -

Komisija Filmskog centra Srbije pregledala je prijavljene filmove i donela juče odluku da će srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najbolji strani film biti "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića.

Prijavljenih kandidata je bilo sedam, a žiri je odluku doneo u skladu sa pravilima Američke akademije filmskih umetnosti i nauka, koja dodeljuje prestižno priznanje.

- Komisija izražava veliko zadovoljstvo, jer smo ove godine imali izuzetno kvalitetnu, žanrovski raznoliku filmsku ponudu. Izabrani film "Dara iz Jasenovca" je emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama - stoji u obrazloženju komisije, koju su činili Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana, Miroslav Lekić, dr Ivana Kronja, Tanja Bošković, Sandra Perović, Dara Džokić i Dejan Lutkić.

foto: Dragana Udovičić

Producenta ovog ostvarenja Maksu Ćatovića odluka nije iznenadila.

- Napravili smo dobar film, što je najvažnije, ali ga ne bi bilo bez pomoći države. Očekujem da ćemo u toku nedelje imati potpisan ugovor sa distributerom u Americi, što će nam povećati šanse u trci. Očekujem da ćemo se kandidovati ne samo kao strani film nego i u ostalim kategorijama, kao što je prošle godine bilo s "Parazitom" - kaže Ćatović za Kurir.

Kurir/ Foto: Aleksandar Letić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja