DAN TANA ZA KURIR O BURI ZBOG OSKARA: Dara iz Jasenovca pobedila u prvom krugu! Treba svi da je podržimo!
Foto: Dado Djilas

glas razuma

DAN TANA ZA KURIR O BURI ZBOG OSKARA: Dara iz Jasenovca pobedila u prvom krugu! Treba svi da je podržimo!

Pop kultura -

Proceduru ovogodišnjeg izbora srpskog filma za kandidata za nagradu Oskar obeležili su brojni propusti i neregularnosti, kao i kršenje uputstva FCS o samom izboru, tvrdi se u saopštenju koje su potpisali Udruženje filmskih producenata Srbije, Asocijacija filmskih reditelja Srbije i udruženje Dok Srbija.

Jedna od zamerki je što je projekcijama filmova prisustvovao Mirko Beoković, član AFUN, na šta je ukazala Mila Turajlić. Rediteljka je, kako navodi u svojoj pisanoj izjavi, odlučila da napusti komisiju, čija je bila članica na predlog Grupacije za kinematografiju.

- Korona deluje loše na sve ljudi i nepotrebno se diže prašina. Vladan Vukosavljević je odlučio na Filmski centar Srbije ove godine bira našeg kandidata. Udruženja su to pozdravila, a sad nisu zadovoljni, jer komisija nije odabrala njihovog favorita - kaže Beoković za Kurir.

foto: Printscreen

On naglašava da glas Akademija mora više da se ceni i čuje.

- Gledao sam filmove, jer su prvo predvideli da budem predsednik žirija, zbog čega sam negodovao. Filmska udruženja imala su priliku da se bune u oktobru. Hteli su da sklone zlo od akademije, a mi smo se povukli. Nismo imali izbora. Nama je važan napredak našeg filma. Umetnost je odbacivanje, a ne trpanje. "Dara iz Jasenovca" će imati ozbiljan odjek, ali da će da dobaci do Oskara, ne bih smeo da tvrdim. Neće proći nezapaženo kao drugi kandidati. Otišao je već za Zlatni globus, što ohrabruje... Da su neki drugi pobedili, ne bi znali šta bi sa svojim filmom - zaključuje Beoković.

foto: Aleksandar Letić

Dobrivoje Tanasijević, zvani Dan Tana, bio je jedan od članova komisije FCS i kaže za Kurir da svi treba da navijamo da film "Dara iz Jasenovca" osvoji Oskara, a ne da se svađamo.

- Mene niko nije zvao i vršio pritisak. Glasao sam po svojoj savesti, a to ne znači da je moj glas otišao pobedničkom filmu. Pravila su poštovana. Bilo je šest filmova u izboru, a jedan se povukao. "Dara iz Jasenovca" je dobila većinu glasova već u prvom krugu. Svaki član je glasao za po dva filma. "Dara" je imala 11, a svi drugi deset glasova. Treba svi da navijamo da taj film pobedi, jer će to pomoći našoj kinematografiji - jasan je Tana.

foto: Marina Lopičić

Film "Dara iz Jasenovca" stiže tek u martu u bioskope širom Srbije, a distribucija u Americi je u planu u januaru 2020. godine.

Glasanje

Dara iz Jasenovca 11

Ime naroda 5

Otac 4

Kurir, foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track