SKANDAL U ULUS ZBOG KOSOVA! Vajar Mihailo Stošović: Rukovodstvo otcepilo pokrajinu od Srbije i objavom direktno krši Ustav!
Foto: Dragana Udovičić

burno

SKANDAL U ULUS ZBOG KOSOVA! Vajar Mihailo Stošović: Rukovodstvo otcepilo pokrajinu od Srbije i objavom direktno krši Ustav!

Pop kultura -

Više od jednog veka postoji Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), a poslednjih pet godina u medijima su uglavnom zbog skandala. Na novi u nizu ukazuje vajar Mihailo Stošović, jer je na sajtu ove organizacije objavljen javni konkurs za umetnike u kome se Kosovo trenira kao nezavisna država.

- Rukovodstvo ULUS ovom objavom direktno krši Ustav Republike Srbije. Narednih dana ćemo, nakon razgovora s advokatima, podneti krivičnu prijavu. Oni su tekst preuzeli sa hrvatskog sajta, a kasnije su uneli ispravke. Za nas je to neprihvatljivo. Kosovo je bilo bez zvezdice, za šta imamo i dokaze - kaže za Kurir Stošović.

Mihailo Stošović
foto: Privatna Arhiva

Na njegovu objavu reagovao je odmah član Upravnog odbora i njegov kolega Miloš Đorđević.

- Na stranu što se svaka prilika opravdano i neopravdano koristi za napad na upravu ULUS, u vezi sa ovom objavom lično nemam razloga da strepim od bilo čega. Moj stav je uvek bio jasan o pitanju deklarisanja statusa KiM i više puta sam upozoravao kolege da se ne upuštamo u saradnje bilo koje vrste kojima dajemo legitimitet separatizmu i secesionizmu na teritoriji sopstvene države, svejedno u čijem zamešateljstvu. Tu tvrdnju mogu i da potkrepim raznim prepiskama. Dakle, demantujem da imam bilo šta s ovim pozivom na saradnju. S druge strane, dragi kolega, i svi drugi, ukoliko smatrate da možete i umete da poboljšate status udruženja, vrata su vam uvek otvorena. Pomoć je više nego dobrodošla. Dođite ili se javite da porazgovaramo o svim problemima koji muče udruženje, a verujte, ima ih puno - napisao je Đorđević na Fejsbuku.

Mihailo Stošović
foto: Privatna Arhiva

Vajar Mihailo Stošović smatra da svi članovi UO ULUS moraju da odu sa svojih pozicija. - Kolegi Milošu savetujem da, ako se ne slaže s onim što rade, podnese ostavku. U ULUS je mnogo problema. Tradicionalni umetnici su odbačeni. Favorizuju se performansi i instalacije kojima se mogu baviti laici. Veliki kritičari su objasnili da su performans i instalacija izlaz za nedostatak talenta - zaključuje Stošović.

Dragica Nikolić, Tomislav Nikolić
foto: Beta Milan Obradović

Novo rukovodstvo Sve počelo od Dragice Nikolić

Udruženje likovnih umetnika Srbije dospelo je na stanice novina pre nekoliko godina, kad su izložili sliku Dragice Nikolić, supruge bivšeg predsednika Tomislava Nikolića. Mnogo bure izazvalo je i izbor novog rukovodstva. Trenutno u Upravom odboru su Martin Erdeš, Vahida Ramujkić, Rade Marković, Vojislav Klačar, Marija Kauzlarić, Dragana B. Stevanović i Miloš Đorđević.

Kurir/ Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track