AUTOR SERIJE KLAN SLOBODAN  SKERLIĆ ZA KURIR: Verujem da Šoka i Pašu čeka uspeh kao Glogovca i Đurička!
Foto: Firefly Production

INTERVJU

AUTOR SERIJE KLAN SLOBODAN SKERLIĆ ZA KURIR: Verujem da Šoka i Pašu čeka uspeh kao Glogovca i Đurička!

Pop kultura -

Nova serija "Klan" već nakon prvog vikenda prikazivanja na Superstar TV i RTS osvojila je srca publike.

Reditelj nove priče, nastale iz radionice produkcijske kuće "Fajerflaj" i uz podršku Telekoma Srbija, Slobodan Boban Skerlić kaže za Kurir da do njega stižu samo pozitivne impresije.

- O reakciji publike zapravo i ne znam puno. Oni koji su mi se lično obratili su, naravno, oduševljeni. Jedini parametar o reakciji publike koji trenutno imam je iz praćenja gledanosti i on kaže da nas publika tokom emitovanja nije napuštala - naprotiv. A daljinski upravljač ne laže.

Boban Skerlić
foto: Firefly Production

U Srbiji trenutno dominira kriminalistički žanr. Kako ste se vi odlučili da radite seriju o zemunskom klanu?

- Ne mislim da dominira kriminalistički žanr. Kriminalističke serije, međutim, izazivaju dodatnu pažnju javnosti, pa se time stvara privid. Stotine epizoda sapunica, komedija, ruralnih drama, istorijskih drama, skeč komedija... emituje se svakodnevno.

Malo mi je već dosadilo da objašnjavam da ovo nije serija o zemunskom klanu. Ova serija se dešava danas - inspirisana je određenim likovima i događajima iz istorije i iz crnih hronika, ali samo toliko. Dramaturška konstrukcija nakon toga je sasvim nezavisna i trudi se da postigne istinu koja je sasvim nezavisna i mnogo vrednija od rekonstrukcije prošlosti.

Sve je tu - i otmica i ubistvo Stambolića, atentat na Vuka Draškovića u Budvi, ubistvo Arkana, svadba veka u Žitorađi, ali ste radnju smestili u Srbiju danas. Zašto?

- Imate slobodu da stvarate slobodne asocijacije. Naša namera nije bila da napravimo rebus, a pogotovo ne rekonstrukciju događaja, već da se pozabavimo okolnostima koje omogućuju da organizovani kriminal opstane. Zato je radnja smeštena u savremenost - kao upozorenje.

Miša Janketić, Kad su cvetale tikve
foto: Damir Dervišagić

U seriji "Klan" glavne uloge tumače gotovo nepoznati glumci. Što niste pucali na sigurno birajući, na primer, Miloša Bikovića, Vuka Kostića, Marka Janketića?

- Ja sam pucao na sigurno birajući glumce koji će najbolje odgovoriti zadacima koje je serija pred nas postavljala. Poznatost/nepoznatost nikako nije bila kriterijum. A navedeni glumci, divni ljudi i umetnici, inače - generacijski nisu bili podela za glavne uloge.

serija Klan
foto: Firefly Production

U filmu "Do koske" dali ste šansu Nikoli Đuričku i Nebojši Glogovcu. Hoće li put Aleksandra Dimitrijevića i Nedima Nezirovića, koji igraju Šoka i Pašu, biti sličan? Šta vam kaže vaš rediteljski instinkt?

- Iskreno se nadam da ću jednog dana moći da se pravim važan i da "otimam kredit" za njihov uspeh. Međutim, glumački posao je izuzetno nezahvalan, često talenat nije dovoljan preduslov.

Film Do koske
foto: Printskrin

U planu je da snimite još dve sezone. Šta je ideja za nastavak? Da li priču preuzima Francuz?

- Pa, za to ćete zaista morati da se strpite. Ali ovo vaše pitanje zapravo odlično pokazuje da ste i sami svesni da serija ima svoj život nezavisno od rekonstrukcije istorije i crnih hronika. Inače biste već znali, je l' tako?

O pozorištu

Sve što bih radio ne može da stane u dva života

Kakvi su vaši planovi vezani za pozorište? "Tikve" se i dalje igraju sa uspehom... Šta biste novo voleli da radite?

- Sve što bih ja voleo da radim ne može da stane u još dva života. Ali prvo treba da dočekamo da se pozorište vrati sebi i publici. A za to je neophodno da disanje postane bezopasno. Znači, vakcinacija što pre, ako vam je pozorište milo.

Kurir/ Ljubomir Radanov, foto: Firefly

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track