SPAJAM OPERU I ELEKTRONIKU! Sopran Marija Jelić dokazala da ništa nije NEMOGUĆE!
Foto: Printskrin Youtube

spojila dve ljubavi

SPAJAM OPERU I ELEKTRONIKU! Sopran Marija Jelić dokazala da ništa nije NEMOGUĆE!

Pop kultura -

Sopran Marija Jelić svojim životom i umetničkom karijerom pokazuje da je moguće spojiti vrhunsku umetnost i egzaktne nauke, kao što je elektronika. Nakon završetka elektrotehnike, i to smera fizička elektronika, odlučila je da se vrati pevanju.

Najavljena je kao jedan od učesnika gala koncertu koji za 12. novembra prošle godine zakazan na sceni Kolarca u okviru 52. Bemusa, ali je nažalost taj koncert otkazan.

"Dva dana kasnije bilo je planirano da nastupimo i u Novom Sadu na sceni SNP. Zbog svega što se dešava sa pandemijom odlučili smo da koncert pomerimo za momenat kada će njegovo održavanje biti bezbedno za protagoniste i publiku. Radujem se što će na koncertu nastupiti svetski poznati argentinski tenor Hoze Kura koji prvi put dolazi u Srbiju, baritoni Mikael Babajanijan, Konstantin Ritel Kobilijanski uz pratnju maestra Konstantina Orbelijana i orkestar Srpskog narodnog pozorišta. Publika će imati priliku da čuje najlepše arije i duete iz Verdijevih, Pučinijevih, Bizeovih opera" kazala je za Jelić za Tanjug.

Sopran Marija Jelić
foto: Printskrin Youtube

Prema njenim rečima nastup na takvom koncertu sa eminentnim zvezdama operske scene predstavlja potvrdu svega što je do sada radila na umetničkom planu.

"Biće to podstrek da nastavim tamo gde sam satala na ulasku u 2020. godinu kada sam bila na turneju u Kini. Za 9 dana sam imala deset koncerata u osam različitih gradova, uključujući Nacionalnu biblioteku u Pekingu. Nisam verovala da će se sve odvijati u senci pandemije virisa covid 19 u 2020. godini, ali sam ipak debitovala u ulozi Mimi u operi "Boemi" u novosadskom SNP. Pevala sam u Osijeku, u Narodnom pozorištu u Beogradu, na otvaranju Festivala Ohridsko leto..." kazala je Jelić i dodala joj je u planu već sredinom januara nastup na Gala operskom koncertu u Novom Sadu.

Njen neobičan i ambiciozan životni put koji za sada objedinjuje vrhunsku umetnost i egzaktnu nauku kao što elektronika osvetljava putokaz za mlade ljude u Srbiji. Jelić kaže da umetnost, društvene i prirodne nauke povezuje mnogo stvari.

"Sve se to pretapa jedno u drugo. Za mene je izazova da u svemu što radim pronađem zajedničke niti kako bi na najbolji način mogla da ostavrima ciljeve koje imam. Spajam operu i elektroniku. Analizu i sintezu iz egzatnih nauka sam primenila u umetničkom delovanju. Svaku operu stavljam u istorijski kontekst. Ideja mi je da razumem ideju tvorca opere "Boemi" da likovi budu pisac ili slikar. Sve što radim zahteva veliku posvećenost na dnevnm nivou i za sada mi uspeva" kaže Jelić.

Kako kaže nalazi vremena da čita različite sadržaje iz društvenih oblasti.

"Uživam u istorijama političkih teorija, knjigama iz sociologije. Analiziram društvene staleže kroz istoriju. Pokušavam da pročitam sve o operi u Srbiji i njenom uticaju na stvaranje kulturnog identiteta ljudi koji žive ovde. Kulturno nasleđe je jako važno i to ne samo kroz vajarstvo i slikarstvo već i kroz operu i klasičnu muziku koja može u velikoj meri da utiče na formiranje identiteta mladih ljudi".

Sopran Marija Jelić
foto: Printskrin Youtube

BONUS VIDEO:

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track