DOBIO JE NAGRADU ZA ŽIVOTNO DELO

ISPOVEST SLAVNOG ARGENTINSKOG GLUMCA U USIJANJU: Oskar Martines otkrio zašto živi u ŠPANIJI i progovorio o OSKARU KURIR TELEVIZIJA

Pop kultura -

Slavni argentinski i španski glumac Oskar Martines nedavno je dobio nagradu za životno delo.

Glumac je odlučio da napusti Argentinu u osmoj deceniji života. U emisiji "Usijanje dana" govori o tome zašto je razočaran u svoju zemlju i zašto misli da nagrada Oskar nije najvažnija u svetu filma.

Usijanje, Oskar Martinez
foto: Printscreen / Kurir TV

"Naš posao je mnogo trpeo, ne želim da pravim žrtvu od sebe i kolega, ali je bilo puno žrtvovanja. Pre pandemije radio sam seriju i sve je otkazano", počeo je priču Oskar.

"Srećom smo nastavili snimanje, ali su bili mučni meseci, svi smo bili u nelagodi, jer nismo znali kakve će posledice ostaviti situacija. Pogođeni su bili i naši prijatelji i voljene osobe. Nismo mogli da planiramo budućnost, gledao sam kako nam izmiče film i ne možemo da ga nastavimo, srećom smo ga nastavili 8. oktobra", rekao je Oskar.

Usijanje, Oskar Martinez
foto: Printscreen / Kurir TV

"Penelope Kruz glumi ekscentričnu ličnost, pomalo perverznu. Imamo novi pristup filmu, a sve to zbog nje, to nas je stavilo u nemoguće situacije", pričao je glumac, pa nastavio o nagradi koju je dobio:

"Malaga je mesto gde se uvek osećam kao kod kuće, tamo sam dva puta nagrađen. Igrao sam šefa policije prvi put, drugi put sam nagrađen ja i moja mrtva žena. Ušao sam u istoriju. Cela ceremonija izvedena je "onlajn", tada sam bio dirnut, a Antonio Banderas koji je iz Malage, dodelio mi je nagradu i lično. Fotografisali smo se da ljudi vide kako priznanje držim u svojim rukama."

Usijanje, Oskar Martinez
foto: Printscreen / Kurir TV

Život u Španiji započeo je zbog posla.

"Da, istina je, poslednje četiri godine živim delom u Madridu i delom u Argentini. U glavi mi se rodila ideja da se preselim kada sam radio. Odlazim u Argentinu na dva meseca i vraćam se. Složio bih se sa jednim izrazom: Ovo što se danas naziva naprednim ustvari je nazadno. Najstrašniji zločini, ratovi i razaranja nisu taleko daleka prošlost. Nacionalizam neguje pogrešne vrednosti, to mi se ne sviđa ni u jednom delu sveta, to se dešavalo i u Argentini, ali sam manje u kontaktu sa tim kada sam ovde. Pritisaka ima i u Španiji, ali društveni i politički život nisu zatrovani nacionalizmom", kaže glumac.

Usijanje, Oskar Martinez
foto: Printscreen / Kurir TV

Za njega je najveće priznaje ono koje se dodeljuje u Veneciji. Martines, Zvezda filmova “Divlje price”, “Prazno gnezdo” i “Počasni građanin” nedavno je na Međunarodnom filmskom festival u Malagi dobio nagradu za životno delo, a uskoro se očekuje premijera filma “Takmičarski program” gde igra sa Penelope Krus I Antoniom Banderasom.

"Nagrada Oskar je slavljenje industrije Holivuda, tek odnedavno imamo nagradu za strani film, to pre nije postojalo, ne kažem da je to nešto loše. To nije svetska nagrada. Jasno je da vrlo često ulogu igraju ekonomski i politički interesi, a baš zbog toga ima autora koji nikada nisu dobili priznanje, kao što je Čaplin", rekao je Oskar, a otkrio i koja nagrada mu je bila omiljena:

"Nagrada je za najboljeg glumca na Venecijanskom filmskom festivalu, ogromna je prestiž biti tamo priznat. To je nagrada koju sam dobio, a nije ostavila posledice na moju izvornu karijeru, a to mnogi umetnici ne uspeju da ostvare. Ovde u Španiji su nagrade poput sertifikata. "Dobitnik Oskara" je kao podsetnica, i to snažna. Ne vidim kao naročito izgledno da ću dobiti Oskara, ali sve je moguće."

Usijanje, Oskar Martinez
foto: Printscreen / Kurir TV

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs/K.Đ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track