Najnovije vesti

BIBLIOTEKA GRADA BEOGRADA SLAVI 90. ROĐENDAN: Člansku kartu ima više od 150.000 ljudi, a evo šta je najvrednije što čuva!
Foto: Zorana Jevtić

Jubilej

BIBLIOTEKA GRADA BEOGRADA SLAVI 90. ROĐENDAN: Člansku kartu ima više od 150.000 ljudi, a evo šta je najvrednije što čuva!

Pop kultura

Beograd je uvek bio jedan od centara srpske i evropske kulture, a Biblioteka grada Beograda, kao najveća pozajmna biblioteka u Srbiji, deo te bogate tradicije.

Naredne nedelje ova ustanova obeležava veliki jubilej - 90 godina postojanja. RTS je tim povodom snimio emisiju "TV Feljton", koja će biti emitovanja sutra u 18 časova na Drugom programu. Gost programa i narator je glumac Tihomir Stanić, koji u seriji "Kamiondžije d.o.o." igra bibliotekara.

Tihomir Stanić
foto: Dragana Udovičić

Knjige se na danas poznati način čuvaju gotovo dva veka, a gradska biblioteka otvorena je 11. januara 1931. godine u ulici Kralja Petra 26. Odmah po osnivanju, moderna gradska biblioteka uređena je po ugledu na savremene svetske ustanove te vrste, zahvaljujući prvoj bibliotekarki Mariji Ilić Agapovoj, a iste godine počinje s radom i prva javna biblioteka za decu u Kraljevini Jugoslaviji.

Biblioteka se 1935. seli u prostorije u zgradi u ulici Kneginje Ljubice 1, danas Zmaj Jovinoj, stiče sve više čitalaca, organizuje tribine, kulturne programe, pokreće izdavačku delatnost. Najvredniji eksponat ove ustanove je primerak "Beogradskog četvorojevanđelja", prve knjige štampane u Beogradu, 4. avgusta 1552. godine.

Biblioteka grada Beograd
foto: Zorana Jevtić

Danas je Biblioteka grada Beograda najveća javna pozajmna biblioteka u Srbiji i regionu, raspolaže fondom od oko dva miliona jedinica i ima više od 150.000 čitalaca. U njen sastav ulaze, pored centralne zgrade u Knez Mihajlovoj 56, i dva odvojena dečja odeljenja, kao i 14 opštinskih biblioteka sa gotovo 70 ogranaka.

Iz Biblioteke grada Beograda su najavili da će jubilej obeležiti sutra u podne dodelom nagrada i objaviti koja je najčitanija strana knjiga u 2020. godini.

Kurir, Maša Kostić, foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...