NOVA POSTAVKA U DOMU JEVREMA GRUJIĆA: U Beogradu izložene slike srpskog Leonarda
Foto: promo

lepše je s kulturom

NOVA POSTAVKA U DOMU JEVREMA GRUJIĆA: U Beogradu izložene slike srpskog Leonarda

Pop kultura -

U Domu Jevrema Grujića otvorena je izložba remek-dela Stevana Steve Todorovića i njegove supruge Poleksije, interesantnog naziva "Poleksija, volim Vas", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Branka Conić, jedan od osnivača Doma Jevrema Grujića, rekla je Tanjugu da naziv postavke upućuje na intiman i privatan odnos dva umetnika, međusobno podržavanje i razumevanje, ljubavnu priču koja je trajala punih 75 godina, a koja je nezaobilazan stub kulturnog i društvenog života Srbije tokom druge polovine 19. veka.

Poleksija volim te, Dom Jevrema Grujića
foto: promo

- Ima li lepšeg i boljeg mesta u zimsko popodne od ambijenta Doma Jevrema Grujića uz postavku naše nove izložbe, jer je to prilika za upoznavanje sa Stevom Todorovićem, koji je van svake sumnje bio izuzetna, renesansna ličnost svoje epohe, neka vrsta srpskog Leonarda, koji je naslikao portret kraljice Natalije Obrenović, poznatiji kao "srpska Mona Liza" - kaže Conićeva.

Poleksija volim te, Dom Jevrema Grujića
foto: promo

Todorović (1832-1925) bio je svestrana ličnost: slikar, pisac, glumac, scenograf, vajar, pevač... Pored portreta, na izložbi su izloženi predmeti za mačevanje, dokumenta i fotografije ikonostasa na kojima su Steva i Poleksija zajedno radili, a postavljena je i multimedijalna aplikacija uz koju se upoznajete s likom kraljice Natalije Obrenović.

Poleksija volim te, Dom Jevrema Grujića
foto: promo

Izložba "Poleksija, volim Vas" biće otvorena do 28. marta 2021, radno vreme muzeja je četvrtkom i petkom od 15 do 20 sati, subotom 11-16 časova, a vođene posete su na svakih sat vremena.

Kurir/ M. K., foto: Promo, Dom Jevremna Grujića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track