REDITELJ GORAN MARKOVIĆ PREDLOŽEN ZA AKADEMIKA: Za predstojeće izbore stiglo 58 prijava, a najviše umetnika u igri da uđe u SANU!
Foto: Ana Paunković

VRUĆA TEMA

REDITELJ GORAN MARKOVIĆ PREDLOŽEN ZA AKADEMIKA: Za predstojeće izbore stiglo 58 prijava, a najviše umetnika u igri da uđe u SANU!

Pop kultura -

Reditelji Dejan Mijač i Goran Marković, scenografi Miodrag Tabački samo su neki od 15 kandidata koji su predloženi za dopisine članove na Odeljenju umetnosti SANU, koje je prošlogodišnjom promenom Statuta od Odeljenja likovne i muzičke umetnosti preimenovano u Odeljenje umetnosti, prenose Novosti.

Dejan Mijač
foto: Dragan Kadić

za Mijača su stigle dve prijave, od kojih jedna od Udruženja dramskih umetnika Srbije, dok je Tabački kandidat Fakulteta dramskih umetnosti.

Među kandidatima za ovo odeljenje su, nezvanično, i kompozitori Ivana Stefanović, Srđan Hofman, Zoran Erić, Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović i teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić.

Za ulazak u Odeljenje društvenih nauka, kako saznajemo, boriće se filozof Ilija Marić, etnolog Bojan Jovanović, sociolog Dragoljub Đorđević i demograf Mirjana Rašović. Za Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke Naučno-nastavno veće Mašinskog fakulteta predložilo je prof. dr Miodraga Spalevića.

Za odeljenje istorijskih nauka nije stigao nijedan predlog.

O proceduri za izbor u članstvo Akademije, kao i statističkim podacima o dostavljenim predlozima, govorio je akademik Antonije Đorđević, predsednik Komisije za praćenje izbora SANU.

SANU
foto: Shutterstock

"Početak izborne procedure bio je u oktobru 2020, kada je objavljen poziv sa uputstvom za dostavljanje predloga. Na osnovu toga, jedna grupa predloga - čiji su predlagači tri člana SANU i Akademijski odbori, kao i oni van Akademije - stigla je do kraja januara", kazao je Đorđević, a prenosi Tanjug.

On je dodao da će do kraja februara, nakon što ih pogleda komisija za praćenje izbora, predlozi biti dostavljeni odeljenjima Akademije.

"Tokom marta i aprila, odeljenja i ogranci formiraju svoje predloge, a potom se svi predlozi vraćaju na glasanje odeljenjima, koji u izbornom procesu imaju veoma važnu ulogu. Taj, prvi krug glasanja, završava se do kraja maja, a u junu se predlozi kandidata koji su dobili natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu na glasanju u odeljenjima prosleđuju Predsedništvu", kazao je Đorđević.

Kurir/ Novosti Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track