NEPROLAZNA LEPOTA! Velika Iza Vlaha Bukovca ponovo se vratila u Beograd!
Foto: Ana Paunković

posetite galeriju SANU

NEPROLAZNA LEPOTA! Velika Iza Vlaha Bukovca ponovo se vratila u Beograd!

Pop kultura -

Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu nedeljama je nezaobilazna stanica svih ljubitelja umetnosti, jer je tamo u toku izložba "Vlaho Bukovac - slikarstvo neprolazne lepote".

Publika do 28. marta može da pogleda 36 slika ovog velikog majstora portreta nastalih između 1877. i 1922. godine.

Vlaho Bukovac, Izlozba, SANU
foto: Ana Paunković

Ništa bolje ne opisuje delo Vlaha Bukovca od naziva izložbe - slikarstvo neprolazne lepote opstaje kao čvrsta veza njegove umetnosti dok menja forme, elemente, teme, adrese, od rodnog Cavtata do Praga.

- Njegovi aktovi su zaista vrhunska dela, biseri evropskog slikarstva, i to je ono što definiše njega kao estetu, koji uživa u lepoti sveta, u radosti sveta i pogotovo u lepoti ženskog nagog tela, a to je negde nit, ne samo ta, ali ključna, koja povezuje celokupan njegov likovni preobražaj, koji traje od zagrebačkog perioda, pariskog i praškog - ističe za RTS autor izložbe Igor Borozan, vanredni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Vlaho Bukovac, Izlozba, SANU
foto: Ana Paunković

Velikom hrvatskom slikaru pozirale su sve naše krunisane glave od kraja 19. veka do Velikog rata - od kraljice Natalije Obrenović, kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage do kralja Petra Prvog Karađorđevića i njegovog sina, regenta Aleksandra, čiji je portret naslikao neposredno pred svoju smrt.

Zahvaljujući tome što je bio Titov omiljeni slikar, neka Bukovčeva antologijska dela danas su u Srbiji.

Vlaho Bukovac, Izlozba, SANU
foto: Ana Paunković

Činjenica da se izložba održava u galeriji SANU simbolično potvrđuje pripadnost Vlaha Bukovca i srpskoj kulturi. On je bio dopisni član Srpskog učenog društva od 1884, počasni član Srpske kraljevske akademije od 1892, od 1905. njen dopisni član i od 1919. bio je počasni član Jugoslovenske akademije nauka i umetnosti.

Vlaho Bukovac, Izlozba, SANU
foto: Ana Paunković

Vlaho Bukovac (1855-1922) rodio se u Cavtatu. Kako ističu istoričari umetnosti, odrastao je u siromašnoj sredini i vrlo rano je počeo da se bori za egzistenciju radeći kao brodski kadet i konobar.

Prva crtačka i slikarska iskustva mu je preneo slikar italijanskog porekla Tojeti, a 1876. se potpuno posvećuje slikarstvu.

Vlaho Bukovac, Izlozba, SANU
foto: Ana Paunković

Bukovac je uradio najviše slika s temama iz crnogorskog života, a posle njih usledio je ciklus aktova i veliki uspeh 1882. sa slikom "Velika Iza".

Beogradska kulturna javnost upoznala je njegovo delo na prvoj jugoslovenskog umetničkoj izložbi 1904. godine. Među njegovim praškim studentima bili su i srpski slikari Jovan Bjelić, Milan Konjović i Kosta Hakman.

Kurir/ Maša Kostić, foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja