BIOSKOPI GUBE MILION EVRA JER DARA IZ JASENOVCA IDE PRVO NA TV! Maksa Ćatović: Doneli smo ovu odluku u interesu publike
Foto: Aleksandar Letić

u problemu

BIOSKOPI GUBE MILION EVRA JER DARA IZ JASENOVCA IDE PRVO NA TV! Maksa Ćatović: Doneli smo ovu odluku u interesu publike

Pop kultura -

Najiščekivaniji srpski film ove godine - "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije - imaće sutra ekskluzivnu svetsku televizijsku premijeru u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Prvom prikazivanju raduje se publika, ali ne i hiljade porodica koje žive od njegovog prikazivanja u bioskopima. U Sekciji distributera i prikazivača pri Privrednoj komori Srbije, kako saznajemo, spremaju zbog toga protestnu notu Vladi i Ministarstvu kulture.

- Povodom odluke da se film premijerno ne prikazuje u bioskopima već da ima TV premijeru želimo da uputimo snažnu protestnu notu svim relevantnim institucijama i strukovnim udruženjima. Po prethodnim procenama branše, "Dara iz Jasenovca" trebalo je da ima više od 200.000 gledalaca u bioskopima i onda ovo automatski znači još jedan gubitak od oko milion evra dok se borimo da preživimo - stoji u dokumentu u koji je Kurir imao uvid, a potpisuju ga u ime Sekcije distributera i prikazivača Nebojša Ćetković i Ivan Hinić. Ćetković i Hinić nisu odgovarali na naše pozive do zaključenja broja.

Marko Janketić, Film Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

Istorijska drama o stravičnim zločinima u Drugom svetskom ratu od 5. februara s uspehom se prikazuje u bioskopima širom Amerike. Na red je došla i publika u Srbiji, a producent Maksa Ćatović kaže da su zbog odluke da idu na TV na najvećem gubitku on i reditelj Predrag Antonijević.

- Za film je najbolje da se prikaže sada. Ko nam garantuje da će bioskopi raditi normalno. U interesu filma i publike doneli smo odluku da se odreknemo dela profita. I dalje 22. april stoji kao datum za premijeru u Beogradu. Mi kao autori filma imamo veću štetu nego oni pojedinačno. Ako je procena tačna, mi gubimo pola miliona. Ko je tu više oštećen - pita se Ćatović.

Maksa Ćatović
foto: Nemanja Nikolić

Film "Dara iz Jasenovca" snimljen je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, a posle zvanične premijere u Beogradu naći se na repertoaru bioskopa u Srbiji.

Kurir/ Foto: Aleksandar Letić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track