ĐOLETU JE SRCE STALO! Lekari su plakali kao kiša dok su se GRČEVITO BORILI da Balaševića vrate u život!
Foto: ATA Images

POSLEDNJI TRENUCI PANONSKOG MORNARA

ĐOLETU JE SRCE STALO! Lekari su plakali kao kiša dok su se GRČEVITO BORILI da Balaševića vrate u život!

Pop kultura -

Balašević se desetak dana, sa upalom pluća, lečio kod kuće od kovida 19, a od srede u bolnici, gde je u petak preminuo

Ðorđa Balaševića je izdalo srce, a ni respirator, ni svi nadljudski napori lekara iz Kliničkog centra Vojvodine nisu mogli da mu pomognu.

Slavni kantautor je do prekjuče ujutro bio relativno stabilan na intenzivnoj nezi Infektivne klinike KCV i plan doktora iz KCV, kako saznajemo, bio je da ga prebace u kovid odeljenje Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Đorđe Balasevic
foto: Petar Đorđević

Međutim, Balaševiću se stanje naglo pogoršalo i on je intubiran na Infektivnoj klinici. Ali čim je stavljen na respirator...

- Srce je otišlo ispod 50 otkucaja u minutu. Lekari su mu odmah ugradili pejsmejker, kojim se reguliše srčani ritam. Ali, nažalost, nakon pola sata srce je stalo. Doktori su sat i po vremena pokušavali da ga reanimiraju. Radili su elektroškovi, adrenalin je davan besomučno, pokušavali su da ga spasu i plakali su svi kao kiša dok su se borili za njegov život... ali spasa nije bilo. Ravna linija nije se pomerala. Iako je svima bilo jasno da su ga izgubili, nisu odustajali. Dodavali su i dodavali adrenalin, ali na kraju su, skrhani, morali da stanu. Satima posle toga svi su plakali - priča naš izvor.

Podsetimo, Balašević se desetak dana, sa upalom pluća, lečio kod kuće od kovida 19, a u sredu je smešten u KCV. On je odranije bio kardiovaskularni bolesnik, a 2019. imao je infarkt zbog kog su doktori u Sremskoj Kamenici morali da mu ugrade stent.

1 / 5 Foto: Nemanja Nikolić

Ðorđe Balašević biće najverovatnije sahranjen sutra u Novom Sadu na Gradskom groblju, gde su pokopani i njegovi roditelji.

Prvi intervju legendarnog muzičara

SA 15 GODINA BORIO SE PROTIV KUĆNOG SAVETA

Đorđe Balasevic
foto: Privatna Arhiva

U avgustu prošle godine Istorijski arhiv grada Novog Sada objavio je prvi, njima znani, intervju Ðorđa Balaševića. U pitanju je zapravo njegova izjava koja je osvanula u rubrici „Svakodnevni intervju“.

Kantautor je tada imao 15 godina, a njega i njegove vršnjake mučilo je nedostatak igrališta u Novom Sadu, zbog čega su se bunili odrasli stanovnici jer nisu mogli da trpe dečju buku u komšiluku.

Đorđe Balasevic, prvi intervju
foto: Privatna Arhiva

„Iz godine u godinu govori se o tom nedostatku i predlažu rešenja koja bi omogućila njegovo otklanjanje. U naselju kod nove železničke stanice situacija je ista. U delu naselja „Pavle Bakić I“, na primer, određen je prostor između zgrada za dečje igralište. Posuto je krupnim šljunkom i ne bi se moglo reći da je baš pogodno za svrhu kojoj je namenjeno. Najčešće dečaci tu igraju fudbal. Ali nedavno im je kućni savet zabranio sa obrazloženjem da stvaraju veliku buku i prašinu. Da čujemo šta o tome kaže jedan iz tabora ‘optuženih’, 15-godišnji učenik Ðorđe Balašević.

- Znamo da smo ponekad smetali stanarima. Ali trudili smo se da što manje galamimo, naročito u popodnevnim časovima odmora. Samo i stanari bi morali da znaju da nam je to jedino mesto za odmor posle škole. Upućuju nas na fudbalsko igralište preko pruge. A česti prelasci preko nekoliko koloseka predstavljaju opasnost veću od štete koju mi pravimo. Stvarno ne znamo gde ćemo se preko leta okupljati ako stanari ne pokažu malo više razumevanja za nas najmlađe stanovnike ovog kraja, kojih ima veliki broj - kaže Ðorđe Balašević.“ - pisalo je u tekstu iz 1968. godine.

Olivera Balašević slomljena

POSLEDNJIH GODINA JE SAMO ŽELEO DA BUDE UZ SVOJU PORODICU

Đorđe Balasevic
foto: Nemanja Nikolić

Balašević je umro tamo gde se i rodio. U svom Novom Sadu. Verovatno i nije bilo suđeno da bude drugačije.

Na Trgu slobode i dalje se okupljaju ljudi da mu zapale sveću, kao i ispred njegove rodne kuće u Ulici Jovana Cvijića. Njegova supruga Olivera ostala je bez supruga, a koliko joj je teško govori i to što su je reporteri hrvatskog portala 24 sata zatekli na prozoru porodičnog doma u Novom Sadu, kako setno gleda u poklone i poruke koje su obožavaoci ostavili u njegovu čast.

- Ðole vam je svoje dane poslednjih nekoliko godina provodio u kući. Tu je najviše voleo da provodi vreme, pije kafu i druži se s porodicom i prijateljima - rekla je Olja.

Ispred kuće Balaševića ostavljeni su buketi cveća, plišani zečevi, pisma i poruke za preminulog Ðorđa.

Na jednoj od poruka piše:

- Računaj na nas, čuvamo ih! Novi Sad, Ðole.

Na ogradi stoji par mandarina i jedan beli zec, kao i poruka ljubavi iz Splita.

M. Kostić

Poruka ćerke Jovane

VOLIM TE, TATA, PODARIO SI MI NAJLEPŠI ŽIVOT

Jovana Balasevic
foto: Dragana Udovičić

Od svog oca Ðorđa Balaševića juče se oprostila njegova ćerka Jovana Balašević na Instagramu. Glumica je podelila video-snimak na kojem Ðorđe i Olivera uživaju sa unukama na proslavi njegovog rođendana, u njihovom porodičnom dvorištu u Novom Sadu.

- Mislio sam da ću večeras moći da se iskradem. Kakav divan dan! Svako lice koje vidim je jedno sećanje. Možda sećanje nije savršeno. Ponekad imam uspone i padove. Ali svi smo zajedno, a večeras ste moji. Prekršiću običaj i reći ću šta sam poželeo dok sam gasio sveću: da vam život bude srećan kao što je moj bio. Da se jednog jutra probudite i kažete: „Ništa više ne želim. Šezdeset i sedam godina. Zar nisu prošle u trenu?“, citirala je Jovana oca i dodala:

- Volim te, tata, podario si mi najlepši mogući život, vidimo se u dvorištu.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track