Najnovije vesti

OLIVIJA MUR IMA AUTOIMUNI POREMEĆAJ ZA KOJI NE POSTOJI LEK: Godinama sam imala mučne simptome, lekari nisu znali šta mi je
Foto: Pritnscreen

bori se

OLIVIJA MUR IMA AUTOIMUNI POREMEĆAJ ZA KOJI NE POSTOJI LEK: Godinama sam imala mučne simptome, lekari nisu znali šta mi je

Pop kultura

za koji ne postoji lek

Glumica Olivija Mun nedavno je otvoreno progovorila o borbi za svoje zdravlje otkako je dobila dijagnozu autoimune bolesti fibriomialgije.

"Nisam bila sigurna šta mi se dešava. Godinama sam se borila sa mnogo različitih simptoma, nesvesna onoga šta se krije iza toga", započela je priču Oliviju.

Olivija Mun
foto: Pritnscreen

Ekspertski tim od pet lekara posle raznih ispitivanja otrkili su da boluje od fibromialgije. Reč je o autoimunom poremećaju za koji ne postoji lek, ali u ublažavanju simptoma mogu da pomognu lekovi i život sa eliminisanjem stresa u što većoj meri.

Fibromialgija je stanje sistemski poremećenog metabolizma, a najčešće se javlja kod žena i u to periodu adolescencije usled jakog inteziteta stresa. Karakteriše ga niz simptoma kao što su opšta slabost mišića, umor, problemi sa spavanjem, pamćenjem i raspoloženjem, razdražljivost, jake potiljačne glavobolje...

"Morala sam značajno da promenim svoj režim ishrane i vežbanja. Odjednom sam morala puno da razmišljam o tome šta unosim u svoje telo. Iz ishrane sam izbacila gluten, mlečne proizvode i šećer - morala sam izbacim mnogo stvari koje sam navikla svakodnevno da konzumiram i koje sam zaista volela", rekla je glumica.

Olivija Mun
foto: Pritnscreen

Olivija kaže da joj promena života nije lako pala, posebno jer je samo dan nakon uspostavljanja dijagnoze trebalo da putuje u Italiju - zemlju vina, pice, sira i testenina.

"Probajte zamisliti da vam dijagnostikuju autoimuni poremećaj, a zatim sledeći dan treba da letite u Italiju na snimanje koje traje mesec dana, a vama kažu da ne možete jesti šećer, mlečne proizvode i gluten", slikovito je dočarala svoj osećaj u tom trenutku.

No, njen izbor je bio jasan - lekari su joj objasnili mračnu budućnost ukoliko odmah ne krene sa promenom stila života.

"Nisam imala izbora, osećala sam se toliko loše. Morala sam zaista da poslušam naredbe lekara i izbacim sve namirnice. Lekari mi je rekao da moram da poradim na zdravlju svojih creva, a da je najvažniji savet svesna ishrana - odnosno da sve što jedem, moram stvarno da volim", istakla je Munova.

"Morate da pronađete ono što volite da jedete i pijete jer će to stvoriti promenu. Sva istraživanja pokazala su da kada ste srećni, stvarate hemikalije koje su dobre za celo telo i zdravlje creva. Kada ste nesrećni i radite stvari koje vam se ne sviđaju ili pak jedete stvari koje vam se ne sviđaju, stvarate u svom telu loše reakcije koje nisu dobre za vas. Da biste ostali zdravi, morate da pronađete stvari u kojima uživate. To je za mene bilo ključno", dodala je.

Olivija Mun
foto: Pritnscreen

kurir.rs

Bonus video:

PRIVATNI SNIMAK KARIĆA I SANDRE AFRIKE! RASKRINKAO GA TATA OSMAN: Stefan šapuće vreloj pevačici na UVCE!
00:30

PRIVATNI SNIMAK KARIĆA I SANDRE AFRIKE! RASKRINKAO GA TATA OSMAN: Stefan šapuće vreloj pevačici na UVCE!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...