ĆATOVIĆ I ANTONIJEVIĆ ŽESTOKO ODGOVORILI BILJANI SRBLJANOVIĆ: Profesorka, na Dari iz Jasenovca pali ste na ispitu iz morala
Foto: Ana Paunković, Nemanja Nikolić, ATA images

otvoreno pismo

ĆATOVIĆ I ANTONIJEVIĆ ŽESTOKO ODGOVORILI BILJANI SRBLJANOVIĆ: Profesorka, na Dari iz Jasenovca pali ste na ispitu iz morala

Pop kultura -

Nakon objave Biljane Srbljanović o filmu "Dara iz Jasenovca" reagovali su producent ovog ostvarenja Maksa Ćatović i reditelj Predrag Gaga Antonijević. U otvorenom pismu pod nazivom "O (ne)moralu jedne profesorke" njih dvojica podsećaju, između ostalog, da je Srbljanovićeva nedavno na društvenim mrežama i u svom podkastu, a što su preneli mnogi mediji, optužila svoju bivšu studentkinju Natašu Drakulić, kojoj je svojevremeno predavala dok je bila asistent na FDU kod profesora Filipa Davida, da njen scenario za "Daru" ima izvesnih sličnosti sa "Djecom Kozare" Arsena Diklića, insinuirajući tako da njen scenario nije originalno delo.

Marko Janketić, Film Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

Ćatović i Antonijević tvrde da je to "pokušaj blaćenja njihovog filma".

- Očigledno je da profesorka Srbljanović, za razliku od Nataše Drakulić, nije htela ili nije stigla da se upozna sa svedočenjima Đorđa Miliše, Egona Bergera, Dragoja Lukića, Dragutina Ćurguza, Milenka Vignjevca, Milana Bastaića, Nikole Nikolića i mnogih drugih. Jer da jeste, ne bi transport žrtava vozom u Jasenovac, način prijema u logor, ubijanje srbosjekom, pojavu Dijane Budisavljević, uloge časnih sestara u katoličenju srpske dece, postojanje i "čišćenje bolnice" pred dolazak inspekcije, hrvaćenje i oblačenje u ustaške uniforme srpskih dečaka pripisala autorstvu i originalnoj kreaciji Arsena Diklića. Pogotovu ne čuvene reči sveca SPC Vukašina iz Klepaca: "Samo ti, sine, radi svoj posao", što predstavlja vrhunac neznanja ili nečeg daleko goreg profesorke FDU - navode Ćatović i Antonijević u otvorenom pismu.

Potpisnici navode i da je režiser Lordan Zafranović, koji će po scenariju Arsena Diklića snimati film "Djeca Kozare", "još prošle godine u junu tužen zbog ličnih uvreda reditelja i kleveta da je scenario filma "Dara iz Jasenovca" plagijat. Ćatović i Antonijević na kraju pisma poručuju:

- Profesorka, zašto vam je monstruozno bacanje blata na vašu studentkinju i na film "Dara iz Jasenovca" bilo preče od istine? Ako je to rezultat vašeg očiglednog nepoznavanja materije, što prvo ne pozvaste Natašu Drakulić da vas uputi na odgovarajuću literaturu i svedočenja koje je koristila i time omogući da proverite sopstvene "teorije" pre nego što ih plasirate u javnost? Bar taj minimum akademskog ponašanja vam je profesorski moralni kodeks nalagao. Sada je apsolutno jasno da ste kao profesor FDU pali na najvažnijem ispitu. Ispitu iz morala.

Biljana Srbljanović
foto: Damir Dervišagić

Biljana Srbljanović povodom pisma kratko se oglasila:

- Srećan 8. mart svim nemoralnim ženama što se ne boje da misle svojom glavom.

Natasa Drakulic, Ana Lecic, Tatjana Kecman
foto: Printscreen/Kurir televizija

Pobegla od TV duela Nije smela u studio s Natašom Drakulić

Biljana Srbljanović navodno je odbila da se suoči s Natašom pred TV kamerama.

- Zašto nije smela da joj u lice izgovori podle insinuacije koje je širila putem društvenih mreža i da čuje, tačku po tačku, odgovor scenaristkinje "Dare". Šteta, jer da nije pobegla, profesorka bi imala, na primer, priliku da se upozna, između ostalog, sa svedočenjem Đorđa Miliše iz njegove knjige štampane još 1945. godine - piše u otvorenom pismu.

Kurir/ Foto: Ata, N. Nikolić i A. Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track