ZA 60 GODINA NISAM DOŽIVEO DA MI UMRU ČETIRI SARADNIKA I DA SNIMAM KO DA SMO U RATU: Šotra o novoj seriji i kritikama istoričara
Foto: Goran Đukanović

Potresno

ZA 60 GODINA NISAM DOŽIVEO DA MI UMRU ČETIRI SARADNIKA I DA SNIMAM KO DA SMO U RATU: Šotra o novoj seriji i kritikama istoričara

Pop kultura -

Jedan od naših najpoznatijih reditelja Zdravko Šotra, taman kad je pomislio da je stavio tačku na svoje filmsko i TV stvaralaštvo, usred pandemije snimio je projekat "Kralj".

Publika s velikim nestrpljenjem iščekuje premijeru igrane serije i filma, po romanu "Aleksandar od Jugoslavije" Vuka Draškovića, a Šotra u razgovoru za Kurir kaže da je tužan jer je za kratko vreme izgubio čak četiri saradnika.

Goran Daničić, Ivan Bekjarev
foto: Nemanja Nikolić, Damir Dervišagić

- Na snimanju nije bilo nikakvih problema, a sada kad se završava montaža, moramo na odjavnoj špici serije "Aleksandar od Jugoslavije" da zaokružimo četiri imena. Prvo je otišao Ivan Bekjarev, pa moj dragi komšija Goran Daničić Žuća, zatim autor dela muzike Vojkan Borisavljević... S njim sam radio 50 godina, od emisije "Obraz uz obraz". Sad ode i Boris Komnenić. On je bio specifičan glumac. Svi ga pamte kao komičara, a Komnenić je nosio u sebi duboko duhovni sadržaj. Ostavio nam je bezbroj sjajnih glumačkih kreaciji. Kad je snimao pre dva i po meseca svoje kadrove, nisam ni slutio da će mu biti poslednji - objašnjava Šotra.

Vojkan Borisavljević, Boris Komnenić
foto: Luka Šarac, Vladimir Šporčić

Film "Kralj" i serija "Aleksandar od Jugoslavije" trebalo je da se započnu na dan kad je počela epidemija koronavirusa, a reditelja od samog starta prate maleri. Za glavnu ulogu prvo je planirao Milana Marića, pa ga je zamenio Ljubomir Bulajić, a pre prve klape Žarko Laušević je odlučio da ne igra vojvodu Živojina Mišića, već kralja Nikolu Petrovića.

- Ovo je ludo vreme. Radim više od 60 godina i ništa ovakvo u životu nisam doživeo. Snimao sam skoro u ratnim uslovima, a nije mi se desilo ni da mi umiru glumci jedan po jedan - tužno će reditelj.

žarko Laušević
foto: Dragana Udovičić

Serija "Aleksandar od Jugoslavije" počinje svoj televizijski život 15. marta, a već na osnovu trejlera istoričari očekuju da bude debakl poput "Nemanjića". U samoj najavi već kralj Aleksandar izgovara mnoge sporne replike.

- Naravno da će biti toga. Nije ovo istorijska studija, već ekranizacija romana Vuka Draškovića. Biće još mesta za polemiku. Aleksandar je bio ličnost puna kontroverzi - zaključuje Šotra.

Kurir/ Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track