14. FESTIVAL GLUMAČKIH OSTVARENJA U LOZNICI: Izabrano 6 predstava iz cele SRBIJE, ali sve zavisi od epidemiološke SITUACIJE
Foto: Profimedia

amaterska pozorišta

14. FESTIVAL GLUMAČKIH OSTVARENJA U LOZNICI: Izabrano 6 predstava iz cele SRBIJE, ali sve zavisi od epidemiološke SITUACIJE

Pop kultura -

Sedamnaest amaterskih pozorišta prijavilo se za učešće na 14. Festivalu glumačkih ostvarenja, a odabrano je šest, saopšteno je iz KUD ‘’Karadžić“ organizatora manifestacije.

Odabirom predstava koje će biti odigrane na sceni Vukovog doma kulture domaćin je odlučio da pored pozorišta koja su ranije učestvovala na festivalu gostuju i ona koja ovde nisu nastupala.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Lozničkoj publici predstaviće se Gradsko pozorište Jagodina sa predstavom ‘’Opet plače, al sad od sreće’’, Ustanova kulturni Centar Smederevska Palanka – Gradsko pozorište Palanka ‘’Šta je sobar video’’, Pozorište ‘’Milivoje Živanović’’ – Centar za kulturu Požarevac ‘’Umorni’’, Amatersko pozorište ‘’SB’’ Sokobanja – ‘’Moja žena se zove Boris’’, a prvi put će u Loznici nastupiti Novosadsko amatersko pozorište Udruženja ‘’Šmirnati’’ - ‘’Luda lova’’ i ‘’DrAmateri’’ Leskovačkog kulturnog centra - ‘’Bliži nebu’’. Van konkurencije će Pozorište KUD ‘’Karadžić’’ izvesti predstavu ‘’Prosidna medveda’’. Prijave su stigle i iz Blaca, Despotovca, Velike Plane, Starog Sela, Boljevaca, Ćuprije, Šida, Kostolca i tri pozorišta iz Beograda.

- Ono što povezuje odabrane predstave je otklon od svakodnevne sumorne i teške realnosti u kojoj godinu dana živimo i ‘’radimo“. Cilj nam je bio da pronađemo interesantne, relaksirajuće teme, koje će utoliti pozorišnu glad lozničke publike za amaterskim pozorišnim stvaraocima i njihovim ostvarenjima sa kojima će nastupiti i igrati za spas amaterizma, spas festivala i njegovog kontinuiteta, kao i spas pozorišne publike koja nam tako nedostaje kao i mi njoj. Zato festival mora biti održan, ako ne baš u utanačenom terminu, onda sigurno u nekom od prvih mogućih i to što skorije – saopštio je Organizacioni odbor.

Festival je planiran od 19. do 26. aprila, a u slučaju da epidemiološka situacija to ne dozvoli termin će biti pomeren. Biće uručene nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu, najbolje muške i ženske epizodiste i najboljeg mladog glumca, dok će ‘’Karadžić“ nekome od svojih članova dodeliti nagradu ‘’Petar Grujić“, za doprinos razvoju pozorišne scene u Loznici. Festival otvara Pozorište ‘’Karadžić’’, a završne večeri u čast nagrađenih nastupiće neki profesionalni teatar. Organizatori se nadaju da će glumci ovoga meseca ipak izaći pred publiku i zajedno uživati u predstavama.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

(Kurir.rs/T.Ilić)

Bonus video:

01:46

Pitali smo građane šta misle da sokak na Dorćolu ponese ime Nebojše Glogovca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track