Najnovije vesti

SERIJU NE BIH SNIMIO DA SAM SE PLAŠIO TUŽBE MARKA I MARIJE MILOŠEVIĆ Reditelj Bojan Vuletić za KURIR o finalu PORODICE i planovima
Foto: Firefly Production, EPA/Jovan Živanović, Profimedia

uspešno probio led

SERIJU NE BIH SNIMIO DA SAM SE PLAŠIO TUŽBE MARKA I MARIJE MILOŠEVIĆ Reditelj Bojan Vuletić za KURIR o finalu PORODICE i planovima

Pop kultura

Dve decenije je prošlo od hapšenja Slobodana Miloševića, a zahvaljujući Bojanu Vuletiću i seriji "Porodica", bivši predsednik Srbije i Jugoslavije i cela njegova porodica, supruga Mira Marković, sin Marko i ćerka Marija, ponovo su bili zvezde naslovnih strana. Reditelj i scenarista svojom pričom, kako ocenjuju njegove kolege, napravio je umetnički važno delo o događaju koji menja tok istorije na ovim prostorima. Nakon prikazivanja poslednje epizode na Superstar TV i RTS, Bojan za Kurir komentariše reakcije publike i otkriva svoje dalje planove.

Serija "Porodica" je, kako kažete, dramska interpretacija stvarnih događaja. Da li ste imali dilemu kako da završite svoju priču i što ste se odlučili baš za ovakav kraj?

- Milošević, koji ulazi u ćeliju namenjenu njegovim političkim protivnicima, jeste detalj koji samo život može da namesti. Nijedan reditelj ili scenarista ne može da izmisli tako prefinjenu ironiju sudbine iz koje se jasno zaključuje kraj cele njegove vladavine, a koja jasno govori o čoveku koji je simbolički napravio sam sebi zatvor iz koga više nije mogao da se izvuče. To je kraj dostojan šekspirovske tragedije.

Bojan Vuletić
foto: Firefly Production

Da li ste iznenađeni reakcijama na seriju?

- Ogromna većina pozitivnih reakcija na seriju govori da je cela ekipa, s producentima iz "Fajerflaja"na čelu, bila u pravu kada je odlučila da zajedno sa mnom krene u ovu hrabru i neizvesnu avanturu. Mislim da smo probili led i ohrabrili mnoge druge da počnu da govore o bliskoj prošlosti i o "neprijatnim" temama, jer to jeste zadatak umetnosti. Da se otkriva ono što se sakriva, da se postavljaju neugodna pitanja ljudima koji su još uvek živi.

Plašite li se tužbe i reakcije Marije i Marka Miloševića?

- Ne. Da sam se plašio bilo čega ili koga, nikada ne bih započeo rad na ovoj seriji. Mislim da su svi prikazani dostojanstveno.

serija Porodica, Porodica
foto: Printscreen/Porodica

Šta neko ko je rođen u postmiloševićevskoj eri može da nauči iz ove serije i kakvu pouku da izvuče?

- Pre svega, ovo je priča o podeljenoj Srbiji. O podeljenim porodicama, o ostrašćenosti između najbližih izazvanoj politkom, a koju možemo da vidimo i danas. U svakom društvu postoje podele, suprotna mišljenja, tumačenja, jedino se to kod nas uvek diže na nivo ozbiljnih sukoba. Ne znam zašto je to tako, ali serija upravo govori o tome. O toj ostrašćenoj podeljenosti.

Koja vam je omiljena replika i serije?

- Unuk: Bako, uhapsili su ga, šta ćemo sad da radimo?

Kakvi su vam dalji planovi?

- Spremam svoj novi igrani film.

Kurir Ljubomir Radanov

Bonus video:

Reakcije Slavice Đukić Dejanović na glumu Katarine Žutić u seriji Porodica
00:39

Reakcije Slavice Đukić Dejanović na glumu Katarine Žutić u seriji Porodica

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...