Najnovije vesti

ŽARKO LAUŠEVIĆ PROŠAO JE KROZ PAKAO: Ženio se dva puta, dobio troje dece, a jedna kobna noć i pucnjava promenili su mu tok života!
Foto: Damir Dervišagić

TEŠKI TRENUCI

ŽARKO LAUŠEVIĆ PROŠAO JE KROZ PAKAO: Ženio se dva puta, dobio troje dece, a jedna kobna noć i pucnjava promenili su mu tok života!

Pop kultura

Žarko Laušević je rođen na Cetinju u Crnoj Gori 1960. godine. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario neke od najznačajnijih uloga. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu „Progon“. Vrlo brzo dobio je jednu od glavnih uloga u TV seriji „Sivi dom“ (1984), koja mu je donela veliku popularnost.

Obećavajuću karijeru talentovanog glumca 1993. godine prekinuo je tragični događaj. Žarko Laušević i njegov brat Branimir napadnuti su od grupe huligana u blizini jednog podgoričkog lokala. Tom prilikom Žarko je iz svog pištolja usmrtio napadače, a teško ranio jednog mladića, dok je ovaj prilazio da se pridruži napadačima. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Žarko Laušević, Senke nad Balkanom
foto: Printscreen/Youtube

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998.godine izrečena mu je kazna 4 godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4, 5 godina, pušten je na slobodu. Ubrzo nakon toga napustio je zemlju i otišao u SAD.

Šta Žarko radi u Njujorku, čime se bavi, manje više se pisalo o tome. Odgovore na sva pitanja, od kojih je najvažnije ono kako je on sam preživeo sve što mu se dogodilo, dao je u knjizi “Godina prođe dan nikad”, objavljenoj 2011. godine, u kojoj je, između ostalog, napisao:

Žarko Laušević
foto: Dragana Udovičić

- Te večeri odlučili smo da, pre nego što odemo na spavanje u sestrin stan, nešto pojedemo i popijemo po pivo. Svratili smo u kafić gde sam, kada smo naručili jelo, pitao konobaricu - Kakva je ovo galama? Čula se neka buka. Mladić koji je sedeo na zidiću kafića upitao je - Šta je bilo,momak? Kazao sam - Ništa, sve je u redu - objašnjava on.

- Ovakav dijalog je ponovljen drugi, pa treći put. Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu. Prišao je još jedan momak i ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran…Za trenutak sam izgubio svest. Sve se, procenjujem, zbilo za najviše pola minuta. Sećam se samo delova događaja, jer mi je u glavi bilo sve pomešano. Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena i u kojoj je bio pištolj - otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha - dodao je on tada.

- Vidim zatim da moj brat leži na dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao sam bez razmišljanja - rekao je on.

Ovo je bio odgovor na optužnicu kada je u jesen 1993.godine, u Višem sudu u Podgorici, počelo suđenje tada najvećem glumcu Jugoslovenskog dramskog pozorišta Žarku Lauševiću i njegovom bratu Branimiru. Za njega je ovaj događaj postao najteža životna uloga. Ona koja će ga pratiti celog života.

Ogromno interesovanje je pratilo izdavanje ove knjige i njegove ispovesti. Ta 2011. je bila važna jer ga je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić pomilovao

Laušević je nastavio sa pisanjem, pa je drugu knjigu objavio 2013, a naredna godina je vratila Žarka u Srbiju i Crnu Goru.

Glumac je po dolasku u Beograd rekao da je glavni razlog njegovg povratka udaja njegove ćerke Asje u Crnoj Gori. Nakon povratka iz Amerike odigrao je nekoliko uloga. Veliki povratak na glumaču scenu napravio je ulogom u filmu"Smrdljiva bajka". Danas ga gledamo u seriji "Kalkanski krugovi", u kojoj je još jednom dokazao svoj talenat.

Dve velike ljubavi su obeležile Žarkov život, brak sa prvom suprugom Majom, sa kojom ima ćerku Asju i sina Dušana, i brak sa sadašnjom suprugom Anitom, sa kojom je dobio ćerku Janu.

Drugu suprugu je upoznao na snimanju filma “Boj na Kosovu”. Zaljubio se u nju, ali je odlučio da sačuva brak. Anita se zatim udala, rodila devojčicu, ali su se njen i Žarkov život ponovo ukrstili i povezali.

Kada je reč o Žarkovim naslednicima, sin Dušan je doktorirao i bavi se umetnošću, a Asja se udala za crnogorskog muzičara, dok najmlađa Jana ide u srednju školu.

žarko Laušević
foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs/Žena

Bonus video:

Miloš Timotijević o ulozi u Porodici
00:34

Miloš Timotijević o ulozi u Porodici

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...