ŠOKANTNA IZJAVA MENADŽERKE BBC DIGLA PRAŠINU: Detektiv Džon Luter nije dovoljno crn i AUTENTIČAN?!
Foto: Profimedia

neverovatno

ŠOKANTNA IZJAVA MENADŽERKE BBC DIGLA PRAŠINU: Detektiv Džon Luter nije dovoljno crn i AUTENTIČAN?!

Pop kultura -

Britanska krimi serija "Luter" je u centru pažnje javnosti, ali ne zbog dobre priče i sjajnih glumaca Idrisa Elbe i Rut Vilson, naprotiv.

Razlog je mnogo čudniji: zbog izjave menažerke BBC-a koju je jedan deo ljudi protumačio kao poruku da "Idris Elba nije dovoljno crn".

Idris Elba
foto: Profimedia

U razgovoru sa MIPTV, Miranda Vejlend, menadžerka za raznolikost, pohvalila je ovu dramu i njenog "istinski jakog, crnog glavnog junaka", ali potom dodala da to nije dovoljno. Po njenom mišljenju, likovi treba da u većoj meri budu odraz sredine iz koje dolaze.

Tom logikom, Džon Luter (koga u hit BBC ostvarenju igra Idris Elba) "nije dovoljno autentičan" jer nema tamnopute prijatelje i ne jede karipsku hranu. Vejlend je dodala da je ovako njegov lik samo "površno unosi raznolikost".

Idris Elba
foto: Profimedia

- Kada je serija počela da se emituje, svi su voleli činjenicu da je Idris Elba u njoj, istinski snažan, tamnoputi junak. Svi smo za zaljubili u njega. Ko nije? Ali kako smo zašli u drugu sezonu, shvatili smo da on nema nijednog crnog prijatelja, da ne jede karipsku hranu, te da ne deluje autentično - kazala je ona i navela kako šefovi BBC-ja moraju da se postaraju da tamnoputi junaci "apsolutno budu odraz" sredine i kulture iz koje dolaze.

Dok se jedan deo javnosti saglasio sa njenim mišljenjem, drugi ga je doživeo kao uvredu i pokušaj da se celoj zajednici nametne ista politika. Zbog čega se uopšte nečija rasa naglašava i zašto joj se dodaju stereotipi, glavno je pitanje.

Idris Elba
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Metro)

Bonus video:

00:15

SAMO NEK JE VESELO: Glumac slavi 30 rođendan na SPLAVU, a najviše uživa njegova koleginica! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track