OD NINE DO BABA GUBE TREBALO NAM JE 3 SATA: Miroslav Lakobrija objašnjava za Kurir kako je pravio masku za Svetlanu u hit seriji
Foto: Nemanja Nikolić

TRANSFORMACIJA

OD NINE DO BABA GUBE TREBALO NAM JE 3 SATA: Miroslav Lakobrija objašnjava za Kurir kako je pravio masku za Svetlanu u hit seriji

Pop kultura -

Serija "Kalkanski krugovi" oduševila je sve gledaoce, ne samo sjajnom glumom, režijom i pričom već i fantastičnim maskama. Za njih je bio zadužen Miroslav Lakobrija, a posebno se istakla maska misterizonog lika Baba Gube, koji je sjajno odigrala Nina Janković.

Nina Janković
foto: Privatna Arhiva

- Radio sam kao dizajner maske na seriji i samim tim bio sam zadužen i za efekte, tj. maske za određene likove poput Baba Gube - Svetlane, Lazara - "mačji smeh", oficira koga glumi Igor Đorđević - objašnjava za Kurir Lakobrija.

Najveći izazov je, kako priznaje, bilo poružneti Ninu Janković.

Nina Janković
foto: Privatna Arhiva

- Prva proba je trajala satima. Morao sam da nanesem više slojeva lepka i da šminkom radim blago postarivanje. Na samom setu već smo bili uvežbani i posao je bio gotov za tri sata - kaže Miroslav, koji je rođen 1976. godine u Beogradu.

Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Radio je maske i specijalne efekte za filmove "Sveti Georgije ubiva aždahu", "Srpski film", "Top je bio vreo", "Artiljero", "TT sindrom" i "Mamula". Pre dve godine dobio je Zlatnu arenu na festivalu u Puli za hrvatski film "Poslednji Srbin u Hrvatskoj". Koosnivač je i direktor Festivala srpskog filma fantastike, a sad gotovo da nema nijednom američkog filma snimanog u Srbiji bez njegovog potpisa na špici.

Miroslav Lakobrija, Lazar Nikolić
foto: Privatna Arhiva

Miroslav otkriva da se na setu najviše družio za Lazarom Nikolićem, koji igra čoveka iz Zabrana Petra.

- Lazar je bio super za saradnju. Najmanje deset dana smo radili njegovu transformaciju i putovali zajedno. Prijalo mi je da radim na divnim lokacijama po Kosmaju, okružen samo prirodom - iskren je umetnik.

Miroslav Lakobrija, Lazar Nikolić
foto: Privatna Arhiva

Gledaoci Superstar TV kanala i RTS uživali su pet nedelja u seriji "Kalkanski krugovi", nastaloj u produkciji "Fajerflaja" i Telekoma Srbija. Miroslav nije imao posla sa Žarkom, ali je on pomno pratio pripreme.

- Žarka sam upoznao pre nekoliko godina na snimanju. Pričali smo i o njegovoj supruzi Aniti, koja je po profesiji šminker i radi u Holivudu. Laušević je oduševljen specijalnim efektima i poslom kojim se ja bavim. Inače, veoma ceni rad na maskama. Sjajan je za saradnju, ali i van seta. On je pravi majstor svog zanata - zaključuje Lakobrija.

Žarko Laušević
foto: Damir Dervišagić

Kurir/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

00:34

Miloš Timotijević o ulozi u Porodici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track