Najnovije vesti

OBELEŽITE PRAZNIK VRBICU UZ KURIR: U petak, 23. aprila, poklon IKONA SA ZLATOTISKOM i dodatak TV Ekran
Foto: AMG

OBELEŽITE PRAZNIK VRBICU UZ KURIR: U petak, 23. aprila, poklon IKONA SA ZLATOTISKOM i dodatak TV Ekran

Pop kultura
10:08h

Dnevne novine Kurir u petak, 23. aprila, uoči Lazareve subote, poklanjaju ikonu Vaskrsenje Lazarevo sa zlatotiskom i molitvom i dodatak TV Ekran. Lazareva subota je praznik u narodu poznat i kao Vrbica.

Ova svetkovina se obeležava u poslednju, šestu nedelju Časnog posta i posvećena je uspomeni na vaskrsenje Lazara i na svečani ulazak Hristov u Jerusalim.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti, jer je, prema jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko".

Smatra se da je tog dana Isus Hrist vaskrsao Lazara iz groba, koji je već četiri dana bio mrtav. Na ovaj dan, običaj je da se oko struka nose grančice vrbe, a deca nose i zvončiće oko vrata, što simbolično predstavlja pozdrav Hristu, koji je ulazio u Jerusalim. To je praznični dan u koji se ne rade teži poslovi. Ovoga dana deca su išla sa učiteljem i sveštenikom da naberu vrbove grančice, koje su donošene u crkvu gde su, sutradan, na Cveti, osveštavane i razdavane prisutnima koji su ih nosili kući i kao svetinju držali za ikonom.

U dodatku TV Ekran pročitajte: Gorica Popović: Gluma je velika privilegija. Iako je iza nje pet decenija karijere, naša legendarna glumica otkriva da je serija „Kraljave gume“ pred nju stavila mnogo novih izazova i evocira uspomene na „Bolji život“, koji joj je doneo ogromnu popularnost. Predrag Mili Manojlović: U prošlosti leži budućnost i zato su nam potrebni istorijski filmovi. Dejan Kukrić: Ćaskao sam s Bredom Pitom kao da se znamo godinama.

Plus najave TV serija i najtačniji program.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...