PAPARACO! GILE ODVEO SINA NA IZLOŽBU: Roker s naslednikom Urošem uslikan na Kalemegdanu! (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

Lepo iskoristio sunčani vikend

PAPARACO! GILE ODVEO SINA NA IZLOŽBU: Roker s naslednikom Urošem uslikan na Kalemegdanu! (FOTO)

Pop kultura -

Srđan Gojković Gile, frontmen Električnog orgazma, iskoristio je lepo vreme tokom vikenda da poseti izložbu "Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)". On je u subotu po podne poveo svog sina Uroša da pogleda postavku u kojoj je jedan od glavnih aktera.

Gile orgazam
foto: Kurir

Gile je hteo i da zabeleži kako izložba izgleda, pa je osim što je pažljivo posmatrao fotografije i slikao svojim mobilnim telefonom. Usput je svom dvanaestogodišnjem nasledniku objašnjavao šta je novi talas i koliko je on sa svojim kolegama doprineo razvoju rok muzike na prostoru Jugoslavije. Gile, kao osnivač čuvenog Orgazma, koji je nastao davne 1980. godine, može mnogo toga da ispriča, a sudeći kako ga je sin pažljivo slušao, njega ova tema veoma interesuje. Njihova šetnja kroz postavku nije promakla našem paparacu, koji ih je fotografisao dok su posmatrali slike.

Gile orgazam
foto: Kurir

Inače, Gile je bio jedan od osnivača novog talasa, a album "Paket aranžman" objavljen je 1981. godine u izdanju zagrebačkog "Jugotona". Izvođači su bili tri beogradske rok grupe: Idoli, Šarlo Akrobata i Električni orgazam. Ovaj album važi za jedan od najboljih i najznačajnijih u jugoslovenskoj rok muzici, jer je njegovim objavljivanjem započeo novi talas, pravac koji je promenio jugoslovensku rok scenu i uticao na njen razvoj tokom osamdesetih i devedesetih godina 20. veka.

Gile orgazam
foto: Kurir

Na pitanje kako posle 40 godina gleda na album i koji su značaji albuma i novog talasa, Gile je odgovorio za Kurir:

- Gledam kao na jedan od najbitnijih albuma snimljenih u Jugoslaviji. Značaj je verovatno delimično u umetničkom kvalitetu. Drugi bitan faktor je uticaj koji taj album izvršio na formiranje i zvuk mnogih novih bendova.

Kurir/ Maša Kostić

Bonus video:

02:29

ČETIRI DECENIJE ELEKTRIČNOG ORGAZMA! Gile: Čovek mora da pristaje na dogovor, i PAKET ARANŽMAN je bio kompromis (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track