ZONA JE GEJ, TETKA DOKA JE IMALA MUŠKE OSOBINE! Isplivale ŠOK tvrdnje o čuvenom romanu Stevana Sremca!
Foto: Screenshot

Šokantno

ZONA JE GEJ, TETKA DOKA JE IMALA MUŠKE OSOBINE! Isplivale ŠOK tvrdnje o čuvenom romanu Stevana Sremca!

Pop kultura -

Teoretičar književnosti Igor Perišić smatra da je tetka kujundžije Maneta predstavljena sa homoerotskim sklonostima jer hoda s rukama preko trbuha, puši kao Turčin i ume da se potuče

Čuveno delo Stevana Sremca "Zona Zamfirova" je gej roman! To se tvrdi u knjizi Igora Perišića "Srpski (o)kvir: Prilozi za čitanje srpske književnosti u svetlu kvir teorije", koju je objavio Institut za srpski jezik i književnost.

- U književnosti srpskog realizma relativno su česti likovi čudnih osobina, ili osobenjaci, među kojima ima i onih koji su ekscentrični u seksualnom pogledu, samo što se to ne primećuje baš na prvi pogled. Tako je i lik tetka Doke iz romana Stevana Sremca "Zona Zamfirova" prikriveno za tadašnje vreme, ali dovoljno jasno za današnjeg čitaoca, predstavljen sa homoerotskim sklonostima. Uz to, ona je rodno transgresivna, što znači da u sebi, pored ženskih, sadrži tipične muške osobine - kaže teoretičar književnosti Igor Perišić za Kurir.

Igor Perišić
foto: Privatna Arhiva

On objašnjava i kako je došao do ovog zaključka.

- Što se tiče seksualne strane Dokine "nastranosti", najpre pada u oči da ona Zonu gleda muškim očima. Doka se i otvoreno deklariše kao "prijateljica" ženske lepote, posebno jasno erotizovane lepote mladih devojaka u amamu. Njene ode ženskoj lepoti izazivaju zgražavanje ostalih likova, na šta ona ne daje ni pet para, nego nastavlja da sanjari šta bi radila s devojkama da je muško. Doduše, u prenesenom smislu, i njoj samoj je intuitivno jasno da se lezbijska želja u tom okruženju otvoreno ne može do kraja ni osvestiti, a nekmoli realizovati - objašnjava Perišić.

Zona Zamfirova
foto: Rts Printscreen

Doku je sjajno odigrala Radmila Živković u film "Zona Zamrifova" Zdravka Šotre:..

ŠOKANTNA SAZNANJA O PRIRODI ČUVENOG ROMANA STEVANA SREMCA EKSKLUZIVNO SAZNAJTE U SUTRAŠNJEM KURIRU

Kurir.rs/Ljubomir Radanov

štampano izdanje 29.4.2021.
foto: Kurir

Bonus video:

01:07

DRAGI GLEDAOCI, JA SAM ŠKOLOVANA! Iskra Brajović IZREVOLTIRANA! Jednom rečenicom ZAPUŠILA usta HEJTERIMA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track