STEVAN SREMAC NIJE IMAO TAKO BOLESNE IDEJE! Reditelj Zdravko Šotra o šokantnoj teoriji romana Zona Zamfirova
Foto: Marina Lopičić

šokiran

STEVAN SREMAC NIJE IMAO TAKO BOLESNE IDEJE! Reditelj Zdravko Šotra o šokantnoj teoriji romana Zona Zamfirova

Pop kultura -

Čuveno delo Stevana Sremca "Zona Zamfirova" je gej roman! To se tvrdi u knjizi Igora Perišića "Srpski (o)kvir: Prilozi za čitanje srpske književnosti u svetlu kvir teorije", koju je objavio Institut za srpski jezik i književnost.

Zona Zamfirova
foto: Rts Printscreen

Film "Zona Zamfirova" Zdravko Šotra snimio je 2002. godine i prikazao ljubavnu priču između pripadnika različitih društvenih slojeva, kujundžije Maneta (Vojin Ćetković) i bogataške ćerke Zone (Katarina Radivojević), smeštenu u ambijent Niša s kraja 19. veka. Po gledanosti u bioskopima on je i dalje najgledaniji srpski film svih vremena, a reditelj za Kurir kaže da je šokiran saznanjem da je tetka Doka LGBT junakinja.

Jugoslovenska Kinoteka, Legat, Zdravko Šotra, Sloboda Mićalović, Vojin Ćetković, Neda Todorović
foto: Dragana Udovičić

- Nije niko to znao. To su konstrukcije neke bolesne glave. Hadži Zamfira mogu da proglase za nekog današnjeg Dragana Markovića Palmu. Tetka Doka samo hoće da oženi Maneta. Stevan Sremac nije imao tako bolesne ideje kao što imaju današnji ljudi. On je slikao karaktere ljudi u Nišu, čiji je jezik dobro poznavao - jasan je reditelj.

Zona Zamfirova
foto: Rts Printscreen

Kurir/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

00:38

OVO NIJE ANTIHRVATSKA PRIČA VEĆ ANTIUSTAŠKA! Nataša Drakulić: Javili su mi se prijatelji iz Hrvatske i ČESTITALI KURIR TELEVIZIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track