PREDRAG AZDEJKOVIĆ O TVRDNJAMA DA JE ZONA ZAMFIROVA GEJ ROMAN! Tetka Doka je kao Marija Šerifović!
Foto: Printscreen/RTS, Filip Plavčić

šok

PREDRAG AZDEJKOVIĆ O TVRDNJAMA DA JE ZONA ZAMFIROVA GEJ ROMAN! Tetka Doka je kao Marija Šerifović!

Pop kultura -

Čuveno delo Stevana Sremca "Zona Zamfirova" je gej roman! To se tvrdi u knjizi Igora Perišića "Srpski (o)kvir: Prilozi za čitanje srpske književnosti u svetlu kvir teorije", koju je objavio Institut za srpski jezik i književnost.

I za Predraga Azdejkovića, urednika gej magazina Optimist, ovaj podatak je bio iznenađenje:

- Sećam se kad smo u srednjoj školi za lektiru radili "Večitog mladoženju" i kada nam je profesorka rekla da je Šamika malo feminiziran i neko je dobacio "Kao Peđa"... Tada sam Šamiku skroz gledao kroz svoje iskustvo i povezivao se s njim. Reprezentacija LGBT likova u srpskoj književnosti postoji, ali je skrivena i postoje naznake preko kojih možemo da shvatimo o čemu se radi. Knjiga "Srpski (o)kvir" Igora Perišića je u tom smislu veoma važna jer ona otvara oči i na neki način autuje LGBT likove u srpskoj književnosti širokim čitalačkim masama. Ljudima generalno nikada ne bi palo na pamet da je neki lik gej ili lezbijka, jer to važi i za stvarni život, pošto većina ljudi ceo svet gleda svojim heteroseksualnim očima! Tako da će mnogima biti čudno da je tetka Doka u "Zoni" u stvari jedna muškobanjasta, džambas žena, veoma slična našoj Mariji Šerifović danas.

Zanimljiva studija

Pekić i Albahari imali LGBT junake

Analiza "Zone Zamfirove" samo je jedno od poglavlja knjige. - Šira javnost najmanje zna da Pekić u "Zlatnom runu" ima pravu gej ljubavnu priču, i Albaharijev "Brat" je bio dosta skrajnut u recepciji, takođe svi znaju za "Zonu Zamfirovu" zbog filma, a niko nije pisao o homoerotizmu tetke Doke, a i Vinaverov tekst je malo poznat... O "Večitom mladoženji", Rastku Petroviću i Seleniću se više pisalo u ovom kontekstu - ističe Perišić.

Zona Zamfirova
foto: Rts Printscreen

Kurir.rs/Ljubomir Radanov

Bonus video:

02:02

Glumica Aleksandra Tomić je devojčica Đeđa u pesmici Andrije Miloševića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track