ENTERIJER MALOG STANA - IDEJE I SAVETI: Sve što treba da znate
Foto: Pexels

ENTERIJER MALOG STANA - IDEJE I SAVETI: Sve što treba da znate

Zabava -

Industrijska revolucija uticala je kako na sam kvalitet života, tako i na kretanje stanovništva, ekološke krize, promene granica i naposletku dovela do preokreta kada je reč o samom tržištu nekretnina. U Srbiji danas većina stanovništva pokušava da kupi određenu nekretninu uz pomoć stambenih kredita, a manji broj je u mogućnosti da dobije nasledstvo u samom centru grada.

Pre pandemije uočen je nagli rast cena u glavnom gradu Srbije, a tokom pandemije dolazi do porasta interesovanja i za periferiju Beograda, manja mesta u šumadijskom okrugu, ali i dalje po nenaseljenim predelima Srbije kako bi se dom koji predstavlja ključnu stavku kada je reč o sigurnosti svakog pojedinca i porodice obezbedio. Cene nekretnina variraju od delova grada, ali zajedničko je da manji stanovi bivaju brže prodati po izuzetno visokim cenama.

Opremanje stambenih prostora

Otvaranje velikih kompanija koje se bave dizajnom nameštaja omogućavaju prosečnom stanovniku Srbije da povoljno opremi svoju nekretninu po ličnim afinitetima. U odnosu na finansijska sredstva možemo birati između nameštaja koji možemo nabaviti u velikim centrima, ali i autentičnog nameštaja koji još uvek možemo nabaviti po povoljnim cenama kod privatnika koji vrlo često unose dušu u komad nameštaja koji izrađuju. Podrška malim preduzećima postaje od ključnog značaja za period kada vlada pandemija jer podržavamo rast autentičnosti. Mali privrednici su spremni da nam izađu u susret i da nam daju predloge o kojima nismo sanjali, a kada kupujemo u velikim kućama imamo gotov proizvod bez mogućnosti popravka.

Uređenje enterijera

Urediti garsonjeru ili manji stan na prvi pogled može delovati izuzetno lako, a zapravo predstavlja posao koji traži pretraživanje i dobru prostornu orijentaciju. Najveća zabluda je da će manji stan biti opremljen lakše nego veći. Minimalizam je zahtevniji. Neophodno je analizirati potrebe vlasnika stana, pa samim tim treba krenuti od funkcionalnosti predmeta koji sačinjavaju naš svakodnevni život.

Kuhinja i trpezarija koje čine najčešće sastavni deo dnevnog boravka malih stanova mogu biti funkcionalniji ukoliko ne razdvajamo kuhinjske elemente. Postoje kuhinje po meri gde je trpezarijski sto sastavni deo elemenata kuhinje, pa smo samim tim dobili na prostoru. Komode u kuhinji mogu biti višenamenske, a trpezarijski sto može sadržati police otvorenog tipa i samim tim omogućiti više prostora. Ukoliko je pak neophodno da imate odvojen trpezarijski sto od kuhinje naš savet je da izaberete rasklopiv komad koji ćete po potrebi pomerati. Ukoliko ste u mogućnosti idealno bi bilo uložiti malo više novca jer od trpezarijskog stola možete lako napraviti i radni sto ukoliko ga pravite po meri.

Detalji koji mali prostor mogu učiniti vizuelno većim

Jedan od najpraktičnijih predmeta koji pored svoje osnovne funkcije ima i dekorativnu ulogu jeste ogledalo. Ovaj element je odličan izbor za manje stanove ili garsonjere jer nam omogućava da vizuelno uvećamo prostor i dodatno osvetlimo prostor. Idealno bi bilo da stoji u visini očiju iznad trpezarijskog stola, a da se u njemu ogleda činija sa voćem. Kada je reč o manjim stambenim prostorima veoma je važna odgovarajuća veličina ogledala kao i vrsta rama za ogledalo kako bi se savršeno uklopilo uz ostale elemente.

Nameštaj za dnevnu sobu birajte po funkcionalnosti, pa samim tim ukoliko živite u garsonjeri možete se odlučiti za kvalitetan trosed koji ćete učiniti udobnijim ukoliko nabavite kvalitetnu prostirku. Fotelje na razvlačenje su odličan izbor ukoliko imate goste.

Odgovarajuće boje za male prostore

Kao što smo naveli ogledalo je odličan predmet koji nam pomaže da malo proširimo prostor, ali boje su još jedno sredstvo koje nam omogućava da vizuelno prostor učinimo većim. Kada je reč o garsonjerama i manjim stanovima naša preporuka je da ne eksperimentišete previše sa bojama već da cela prostorija bude u jednoj boji bez forsiranja šara i jarkih boja.

Funkcionalan nameštaj

Opremanje spavaće sobe ukoliko je imate vrlo je jednostavno jer u ovom slučaju ključna stvar je da izbegavate previše predmeta. Klizni plakari su idealno rešenje za spavaće sobe pored kreveta i noćnih stočića. Izbegavajte dodatne komode ukoliko vam je spavaća soba mala. Staklene pregrade ili zanimljive paravane možete koristiti ukoliko nemate odvojen spavaći deo od dnevnog boravka i trpezarije. Možete uz pomoć nameštaja stan podeliti po funkcionalnosti.

Dodatni prostor možete obezbediti tako što ćete birati nameštaj koji možete koristiti ujedno kao skladište, pa samim tim krevet birajte sa dodatnim fiokama. Postoje odlični kreativni načini da se napravi dodatni prostor za odlaganje, ali naš savet je da birate kutije u jednoj boji kako biste ih što lakše uklopili u ostatak stana.

Garsonjere i manji stanovi su izuzetno praktični i laki za uređenje ukoliko imamo dobar plan koji pratimo. Pokušajte da napravite idealnu sliku u svojoj glavi, pa na papiru, i onda pratite želje i potrebe. Izbegavajte kupovinu bez detaljnog plana, a ukoliko mislite da vam je potrebna pomoć nemojte razmišljati dva puta jer renoviranje nije posao koji se radi na mesečnom nivou.

(promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track