03:45

PRIČA O RIVALITETU MIKISTA I ĐOKISTA Jelena Jevremović za Kurir: Moj otac nije završio fakultet zbog legendarnog Đorđa Marjanovića

Neobično

PRIČA O RIVALITETU MIKISTA I ĐOKISTA Jelena Jevremović za Kurir: Moj otac nije završio fakultet zbog legendarnog Đorđa Marjanovića

Pop kultura -

Legendarni pevači Đorđe Marjanović i Miki Jevremović bili su veliki prijatelji, iako su njihovi fanovi mikisti i đokisti gradili rivalitet gotovo kao Bitlsi i Stonsi. Vest o smrti Marjanovića veoma je rastužila i Mikijevu ćerku Jelenu Jevremović, koja za Kurir govorili o ovom fenomenu.

- Đorđe je bio naš veliki prijatelj. Moj otac i on su se decenijama družili. Mikisti i đokisti nikad nisu bili pravi rivali. Glavni predsednici tih udruženja su se sastajali i spremali planove za dalje turneje, festivale... Koliko god bili rivali, bili su veliki prijatelji - objašnjava nekadašnja pevačica.

Miki Jevremović, Đorđe Marjanović
foto: Luka Šarac, Dragana Udovičić

Ona ističe da je Đorđe Marjanović mnogo pomogao njenom ocu da osvoji Sovjetski Savez.

- Đorđe je bio stariji desetak godina od mog oca. Krajem šezdesetih godina je poveo Mikija na turneju sa sobom. Đorđe ga je predstavio kao nadu nove Jugoslavije. Moj otac je bacio pod noge Ruse, jer su cenili živo izvođenje. Miki je 1976. i 1977. bio proglašen za najboljeg pevača Sovjetskog Saveza - seća se Jelena i nastavlja:

- Tata nije završio fakultet jer ga je Đorđe poveo u Rusiju. Ostala su mu tri ispita. Bio je najbolji student, ali je batalio studije. Ostao je najstariji apsolvent na fakultetu, kako je u šali govorio, zahvaljujući Đorđu Marjanoviću.

Miki Jevremović
foto: Pritnscreen

Prijateljstvo između dva rivala trajalo je pola veka.

- Imali su u Rusiji i po tri koncerta dnevno. Provodili su deset meseci na turneji. Kasnije je Đorđe bio redovan gost kod nas u kući. Dolazio je na slave, a kad se povukao, i na tatine koncerte. Mogle bi da se ispredaju priče o tom prijateljstvu. Preko pola veka su se oni družili - objašnjava bivša pevačica.

Kada je u januaru 2017. godine preminuo Miodrag Miki Jevremović od posledica moždanog udara, Đorđe Marjanović bio je veoma tužan, a i Jelena se i sada oseća isto.

- Teško mi je da pričam o tome... Plakala sam kad su mi javili da je umro. Uvek ću ga se sećati kao dobrog čoveka, prijatelja i velikog umetnika koji je sebe davao maksimalno, i pesmi i obožavaocima. U sjajnim odnosima sam danas s njegovim sinom Markom. Verujem da su Miki i Đorđe sada zajedno. Srećna sam što ih više ništa ne boli. Oni sada paze na nas koji smo ostali dole. Neka ti je laka zemlja, dobri naš Đorđe, pozdravi mi tatu i pevajte sa anđelima - zaključuje Jevremovićeva.

Jelena Jevremović
foto: Damir Dervišagić

Miki Jevremović, koji je preminuo u 75. godini nakon kratke i teške bolesti, za sobom je ostavio veliki broj hitova, poput "Pijem", "Ako jednom vidiš Mariju" i "Mama", a Mikijeva popularnost decenijama je prevazilazila granice bivše Jugoslavije.

- Od bezbroj njegovih pesama teško je izdvojiti samo jednu. Ali pesma koja je meni posebno draga jeste "Ako jednom vidiš Mariju". Ona je nekako njegov pečat - izjavio je svojevremeno za Blic Đorđe Marjanović. Vreme i mesto sahrane Đorđa Marjanovića nisu još određeni.

Đorđe Marjanović
foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs

Bonus video:

00:50

ANA S TIK TOKA ZA KURIR: Ja sam sasvim normalna osoba koja voli ono što radi! Pevam da skrenem misli sa kovida!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track