KAKO SE GLASA NA EVROVIZIJI? Dijasporo, glasaj za Hurricane, svi čekaju da vide ko će odneti POBEDU!
Foto: Profimedia

raspoređivanje

KAKO SE GLASA NA EVROVIZIJI? Dijasporo, glasaj za Hurricane, svi čekaju da vide ko će odneti POBEDU!

Pop kultura -

Glasanje će se i na ovogodišnjoj Evroviziji odvijati na isti način kao i na prošlom takmičenju.

rusija, pesma evrovizije
foto: Profimedia

U finalu pravo glasa imaju žiriji i publika iz svih 39 država učesnica. U srazmeri 50/50 će biti izabran i ovogodišnji pobednik.

Žiri iz svih zemalja učesnica ovogodišnje Evrovizije je svoje bodove raspodelio tokom druge generalne probe finala prethodnog dana. Publika će za svoje favorite moći da glasa posle završetka svih nastupa i to glasanje će trajati 15 minuta. Naravno, i Srbija može da glasa za svoje omiljene pesme.

Glasovi žirija biće objavljeni na tradicionalni evrovizijski način – svaka zemlja će u direktnom uključenju saopštiti bodove od 1 do 12. Glasovi publike će saopštiti voditelji i oni će biti objavljeni u zbirnoj (kumulativnoj) vrednosti.

Međutim, glasovi gledalaca će biti saopšteni na isti način kao i 2o19; prvo će biti objavljeno kako je zemlja koja je najlošije prošla kod žirija bila kotirana kod gledalaca, i to će sve tako trajati dok ne bude objavljeno kako je publika kotirala državu koja je najbolje prošla kod žirija.

Minulih godina, posmatrajući period od promena sistema u glasanju 2014. godine, članovi žirija su se objavljivali dve nedelje uoči takmičenja. Međutim, takav princip je dovodio do toga da su pojedini članovi komisije bili menjani uoči takmičenja, a najgori skandal se dogodio 2019, kada je EBU zabranio beloruskom žiriju da glasa u finalu zbog toga što su javno iznosili u intervjuima listu svojih favorita u 1. polufinalu, gde su i glasali. Da bi obezbedio rezultat beloruskog žirija za finale, samim tim i odnos 50/50, EBU je sastavio prosek zemalja sa sličnim zapisima o glasanju, ali je taj prosek pogrešno izračunat, pa kasnije ispravljan.

Da se takvi slučajevi više ne bi događali, članovi žirija, kojih će biti 195, raspoređenih u 39 država po pet, ove godine neće biti otkrivani sve do završetka finalne večeri.

Albina
foto: Printscreen YouTube

(Kurir.rs/A.M./Evrovizija.rs)

Bonus video:

00:29

LENA KOVAČEVIĆ UŽIVO U PULSU SRBIJE: Učim da balansiram stvari u životu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track