ZBOG DORIS I NJENE PESME SE 1999. DOGODIO SKANDAL: Hteli su da je izbace sa EVROVIZIJE, a sve zbog OVOG!
Foto: Dragan Kadić

igrice

ZBOG DORIS I NJENE PESME SE 1999. DOGODIO SKANDAL: Hteli su da je izbace sa EVROVIZIJE, a sve zbog OVOG!

Pop kultura -

Poslednja Evrovizija devedesetih je održana je u Jerusalimu 29. maja 1999. godine.

Doris Dragović
foto: Dragan Kadić

Hrvatsku je predstavljala Doris Dragović sa pesmom Marija Magdalena Tončija Huljića. Mnogi fanovi Evrovizije i novije generacije evrovizijskih blogera i komentatora smatraju da je Doris te godine trebalo da pobedi i da je Marija Magdalena jedna od najboljih pesama u istoriji takmičenja.

Ipak, Doris je takmičenje završila na četvrtom mestu, iza Švedske, Islanda i Nemačke.

Te godine se od Doris Dragović i Huljića očekivalo mnogo, ali je pre samog takmičenja izbio skandal zbog kog se još uvek priča da je Hrvatska kažnjena oduzimanjem bodova na kraju takmičenja.

Zbog muških vokala koji se čuju u matrici EBU je hteo diskvalifikovati Hrvatsku. Ksenija Urličić kaže da su to bile igre kojima se htelo da se spreči da Hrvatska organizuje Evroviziju jubilarne 2000. godine.

Dors Dragović
foto: dragan Kadić

"Evrovizijski vrh je hteo da nas diskvalifikuje od straha da jedna mala Hrvatska ne bi pobedila na početku stoleća. To nisu muški vokali, nego ljudski glasovi koji su u službi instrumenta. Oko tog se digla velika prašina i mi smo jedva nastupili uz velike napore. Međutim, autor je bio Tonči Huljić i jednom takvom vrhunskom profesionalcu se ne može dogoditi da zaobiđe neka pravila Evrovizije", govorila je Ksenija Urličić, koja je te godine bila na čelu delegacije.

Pre ere interneta pričalo se da je Doris Dragović na kraju umesto na četvrtom završila na petom mestu, a govorkalo se i da je EBU spustio na sedmo mesto.

Ništa od toga nije istina. Službeni rezultati kažu da je Doris Dragović takmičenje završila na četvrtom mestu sa 118 bodova.

(Kurir.rs/A.M./Index.hr)

Bonus video:

00:13

BOJANA POKAZALA KAKO SU UKRASILI SOBU ZA BEBU! Šijanova izabranica broji sitno do POROĐAJA, a jedan motiv na zidu baš DOMINIRA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track