MAGIJA PARIZA I BEOGRADA NA SLIKAMA CILETA MARINKOVIĆA: Slikar nastavlja stopama Šumanovića, Veličkovića, Lubarde i Popovića
Foto: Ministarstvo Kulture

U Kulturnom centru Srbije otvorena izložba "Prolaznici"

MAGIJA PARIZA I BEOGRADA NA SLIKAMA CILETA MARINKOVIĆA: Slikar nastavlja stopama Šumanovića, Veličkovića, Lubarde i Popovića

Pop kultura -

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je pre dva dana izložbu "Prolaznici" Milana Marinkovića Cileta u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Tradicionalnu povezanost Srbije i Francuske, Pariza i Beograda, kako je naglasila, dodatno su ojačali naši umetnici koji su u ovom gradu sazrevali i dostizali svoj profesionalni vrhunac.

- Magija Pariza i njegovih muzeja i galerija, gde se stvaralo, raspravljalo o umetnosti i trošila "umetnost življenja", bila je moćna inspiracija i putokaz za brojne stvaraoce iz Srbije - rekla je Gojkovićeva i dodala da su značajni srpski slikari, od Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde, preko Vladimira Veličkovića i Ljube Popovića, pa sve do autora ove izložbe, u Gradu svetlosti proveli dobar deo svog života.

Cile Marinković
foto: Ministarstvo Kulture

Izložbu "Prolaznici" Cileta Marinkovića, kako je ukazala, čine dela nastala u proteklih nekoliko godina, a iako predstavljaju slikarevu "zrelu fazu", na njima su i dalje prisutni bogatstvo forme i stilova iz ranijih perioda njegovog stvaralaštva.

- Na slikama pred nama možemo videti običan svet koji srećemo na ulici, u metrou, kafiću i koji zapravo i ne poznajemo, a deo je naše svakodnevice - rekla je Gojkovićeva i podsetila da u ranim radovima Marinkovića često srećemo mladost Pariza i Beograda kako besciljno luta ulicama ili se zabavlja na gradskim dešavanjima, što je veran prikaz društvene atmosfere toga doba.

Supruga predsednika Republike Tamara Vučić, koja je pokrovitelj izložbe, govorila je o uticaju dva grada, Pariza i Beograda, dve zemlje i dva naroda na umetnički izraz umetnika.

Tamara Vučić
foto: Ministarstvo Kulture

- Balkansko i srpsko oko našlo je na ulicama Pariza jedan svoj Beograd, a srce i duša preradili su spoljne slike u vatromet boja i oblika koji i jednom i drugom gradu svojom ekspresivnošću višestruko vraća duh koji su mu podarili. Umetnost nema ni mesta nastanka ni narodnosti, ona je jedinstveni jezik komunikacije koji već u samoj zamisli govori sve jezike i potiče sa svakog mesta na kome žive ljudi, ne zaustavlja se na granicama, već širi obasipajući lepotom i sadržajnošću čitav svet. Srećna sam što sam deo našeg malog naroda, brojčano malog, ali duhom velikog, koji, svedočimo i danas ovde, može da iznedri takve veličine u oblasti umetnosti kakve smo svetu darivali u oblasti nauke - izjavila je Tamara Vučić.

Cile Marinković
foto: Ministarstvo Kulture

Na otvaranju su se obratili ambasadorka Srbije u Francuskoj Nataša Marić i autor Milan Marinković, koji je rekao da su dela koja su izložena nastala i u Beogradu i u Parizu.

- Tema izložbe su prolaznici. To je tema koju obrađujem 50 godina, posle prvog Oktobarskog salona stalno je obogaćujem pored mojih redovnih slika - izjavio je Marinković.

Kurir.rs

Bonus video:

01:20

SVETLANA MITIĆ U PULSU SRBIJE O UMETNIČKIM DELIMA IZ JUGOEKSPORTA: Dela nisu bila dobro čuvana, agresivno se postupalo sa njima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track