IZLOŽBA SVEČANIH SLAVSKIH POZIVNICA Da li se na slavu poziva ili ne, odgovor je pred NAMA (FOTO)
Foto: Adligat promo

Zanimljiva postavka na Niškoj tvrđavi

IZLOŽBA SVEČANIH SLAVSKIH POZIVNICA Da li se na slavu poziva ili ne, odgovor je pred NAMA (FOTO)

Pop kultura -

Najvažniji srpski porodični praznik - slava, postala je među Srbima znak prepoznavanja i indentifikacije. Iako važi mišljenje da se na slavu ne poziva, da zvanice same znaju kome bi morale da se na taj sveti dan pojave za trpezom, kao i da je dom domaćina tog dana za sve otvoren, malo je poznato da su nekada organizacije, a i poneki imućni pojedinci, za svoju slavu pravili zasebne pozivnice u kojima je do izražaja dolazila učtivost, skromnost i građanska estetika.

Izložba
foto: Adligat promo

Upravo izložbu takvih svečanih slavskih pozivnica napravio je Istorijski arhiv Niša, povodom obeležavanja slave car Konstantin i carica Jelena, koju praznuje ovaj grad. Pozivnicama je obuhvaćen međuratni period od 1922. do 1941. godine.

Sam naziv izložbe "Učtivo Vas pozivamo na slavu..." govori na koji svečarski i učtiv način su se nekad pozivali gosti u čast slave. Vrednost ovih pozivnica nije samo estetska i duhovna, već podsetnik na neka prošla vremena. - Istražujući arhivske fondove, autori su otkrili pozivnice i zadivljeni njihovom lepotom poželeli da ih predstave javnosti, pa su upravo one postale tema izložbe kakvu do sada nije bilo moguće videti - kaže Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva Niša, zahvaljujući čijem delovanju je ova institucija u poslednje vreme sprovela niz značajnih aktivnosti i izložbi, kao što su naučni skup arhivista i izložba o kralju Milanu Obrenoviću, koja je urađena u saradnji sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat iz Beograda.

Izložba
foto: Adligat promo

Panoi sa fotografijama pozivnica biće izloženi do 29. juna ispred zgrade Istorijskog arhiva u Niškoj tvrđavi.

Kurir.rs

Bonus video:

08:15

Otvorena izložba April 41. u Domu vojske povodom 80 godina od bombardovanja Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track