KRALJ POPA NIJE MEĐU ŽIVIMA VEĆ 12 GODINA: Narod obožava MAJKLA DŽEKSONA i dalje bez obzira na silne OPTUŽBE za zlostavljanje
Foto: Shutterstock/Kraft74, Shutterstock/Bart Sherkow, Shutterstock/Joe Seer

pod velom misterije

KRALJ POPA NIJE MEĐU ŽIVIMA VEĆ 12 GODINA: Narod obožava MAJKLA DŽEKSONA i dalje bez obzira na silne OPTUŽBE za zlostavljanje

Pop kultura -

Majkl Džekson je preminuo 25. juna 2009. godine nakon slučajnog predoziranja opasnim anestetikom.

Majkl Džekson
foto: Shutterstock/Kraft74

Tokom života i nakon smrti nizale su se optužbe o Džeksonovom seksualnom zlostavljanju i pedofiliji, ali i dalje ima hordu obožavatelja.

On je preminuo u svojoj 50. godini, a i dalje nosi titulu kralja popa. Za života je negirao sve optužbe za pedofiliju, a njegova je zaostavština tužila HBO i traži 100.000.000 dolara odštete zbog dokumentarca "Napuštajući Neverland".

Majkl Džekson, Neverland Ranch
foto: EPA/Armando Aroriyo

Dokumentarac prati dvojicu muškaraca koji su ispričali svoje životne priče i tvrde da ih je u detinjstvu seksualno zlostavljao Majkl na svom zloglasnom imanju "Neverland". Muškarci su tada bili dečaci od 7 i 10 godina, a Džekson je sa njima imao nedolične veze.

Majkl Džekson, Neverland Ranch
foto: EPA/Armando Aroriyo

Iako je dokumentarac neverovatno negativno uticao na njegovu zaostavštinu, prodaja njegove muzike povećala se nakon emitovanja istog.

Majkl Džekson
foto: Shutterstock/Bart Sherkow

Majkl se rodio 29. avgusta 1958. godine u Geriju, država Indijana, SAD, a karijeru je započeo u grupi "Jackson 5" sa još četvoricom svoje braće. Njegovih pet solo studijskih albuma, među najprodavanijima su na svetu: Off the wall (1979.), Thriller (1982.), Bad (1987.), Dangerous (1991.) i HIStory (1995.).

Majkl Džekson, Elton Džon
foto: Profimedia

Džeksonovi hitovi "Beat it", "Billie Jean" i "Thriller" smatraju se prekretnicom u načinu snimanja video spotova, koji postaju polako postaju umetnička forma. Spomenuti hitovi ruše i rasne barijere svojom popularnošću. Svojom muzikom uticao je na brojne muzike različitih žanrova, a popularizovao je ples "moonwalk" kao i "robot".

Imitatori širom sveta i dalje grade karijeru na Majklovom liku i delu, a često se mogu videti po talent emisijama, kao i na performansima uživo.

Majkl Džekson
foto: Shutterstock/Joe Seer

Majkl je imao veoma javan privatni život, koji ubrzo postaje kontroverzan zbog njegovog transformirajućeg izgleda i načina života u kombinaciji sa neverovatnim talentom.

Njegov svaki pokret pratio je ogroman broj obožavalaca koji su mu ostali verni i nakon smrti i brojnih optužbi. Prva optužba za seksualno zlostavljanje bila je 1993. godine, kad je Majkl optužen za zlostavljanje dečaka koji je bio porodični prijatelj. Nagodili su se izvan suda, a nakon toga optužbe su postale sve češće. Tokom života, sve optužbe negirao.

Za života je osvojio brojne nagrade, a još uvek ga smatraju najuspešnijim izvođačem svih vremena.

Majkl Džekson
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:29

SLOBODA SE LATILA MIKROFONA I SLAVLJENICI ULEPŠALA VEČE: Glumica pokazala veliki TALENAT, pustila glas i izdominirala! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track