BIO JE ZVEZDA FILMA TRI KARTE ZA HOLIVUD Otrkio ga je pokojni BOŽIDAR NIKOLIĆ, a u samo jednoj stvari je pogrešio
Foto: Ljubomir Radanov, Printscreen

Emotivni govor Miloša Kodema na komemoraciji

BIO JE ZVEZDA FILMA TRI KARTE ZA HOLIVUD Otrkio ga je pokojni BOŽIDAR NIKOLIĆ, a u samo jednoj stvari je pogrešio

Pop kultura -

Komemoracija povodom nedavne smrti čuvenog direktora fotografije i filmskog reditelja Božidara Bote Nikolića (1942-2021) održana je danas u Jugoslovenskoj kinoteci pred mnogobrojnim prijateljima i kolegama preminulog umetnika.

Miloš Kodemo, Tri karte za Holivud
foto: Printscreen

O Boti je govorio i Miloš Kodemo. Njegov talenat velikan filma otkrio je dok je još bio dete. Glumio je u njegovom filmu "Tri karte za Holivud" dečaka koji je sa ocem došao iz inostranstva. Na velikom platnu nije pričao, ali izgleda da je upravo taj anažman bio presudan da on zavoli sedmu umetnost.

Miloš Kodemo rekao je da je Boža imao dar da otkrije glumce, ali je u njegovom slučaju napravio grešku.

Zaspanka za vojnike
foto: Bojana Velimirović

- Opčinio me proces stvaranja filmova. Videći Božu kako diriguje tim velikim orkestrom, poželeo sam time da se bavim i da budem Boža. Postavljao sam mu tokom snimanja hiljadu pitanja. Nije mu smetalo. Sa puno emocija mi je govorio o filmu. I on je imao za uzora komšiju fotografa. Ta tri dečaka koja uče zanat i nadaju se Holivudu, verovatno su svi oni Boža - otkrio je Kodemo.

Glumio je posle i u još nekoliko filmova, ali nije tu pronašao sebe. Miloš je jedan od najboljih srpskih snimatelja i kamermana. Slobodno možemo reći da je najbolji virtuoz na kameri. On je zaslužan za mnoge poznate filmova kao što su "Novembarski čovek" sa Pirsom Brosnanom, "3 Days to kill" sa Kevinom Kostnerom, "Srpski film", "Montevideo" i mnoge druge.

Slavu je stekao kao direktor fotografija serije "Ubice mog oca", "Dara iz Jasenovca", a samostalno će režirati i seriju "Pevačica", čije emitovanje kreće na jesen. Miloš voli konje, a sin je čuvene novinarke Mile Kodemo.

serija Pevačica, Miloš Kodemo
foto: Promo

Kurir/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

02:29

ODRŽANA KOMEMORACIJA BOŽIDARU BOTI NIKOLIĆU: Porodica i prijatelji mu odali počast, njegova ćerka Jovana došla u pratnji supruga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track