00:36

DIRLJIV GEST ŽARKA LAUŠEVIĆA Klanjam se Peri Božoviću

novi izazov

PETAR BOŽOVIĆ ZA TV EKRAN: Još od doba akademije čekam ulogu bez teksta i RADOŠ BAJIĆ mi je konačno ispunio tu želju KURIR TV

Pop kultura -

Glumac čija je karijera nedavno ovenčana sa dva velika priznanja trenutno snima film "Heroji Hilijarda", koji mu je doneo dugo iščekivanu rolu

Za manje od pola godine glumac Petar Božović dobio je dva velika priznanja - Dobričin prsten i Nušićevu nagradu za životno delo glumca-komičara, koju dodeljuje festival Nušićevi dani. Iste noći kad je nagrađen u Smederevu, Petar je došao na snimanje filma "Heroji Halijarda" i TV serije "Vazdušni most" Radoša Bajića, u selu Nemenikuće, na obroncima Kosmaja. Reditelj prekida rad, svi su se okupili i žele da čestitaju. Radoš se obraća, Laušević, koji mu igra sina, poklanja kolegi rakiju, a Petar u svom stilu poručuje:

- Konačno sam dobio ulogu kakvu čekam još od akademije. Radoša Bajića znam još sa studija, on je nešto mlađi od mene, a još smo tada pričali o tome. Moj deda Miloš u filmu ne izgovara nijednu repliku.

Heroji Halijarda, Petar Božović
foto: Nušićevi dani

Projekat "Heroji Halijarda" nastao je prema scenariju Radoša Bajića uz pomoć Dušana Kovačevića i Strahinje Madžarevića. Reč je o priči koja je inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom pod imenom operacija "Halijard". U ovoj akciji u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani, u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasao 508 američkih i drugih savezničkih pilota. Petar Božović opet ima veliku ulogu i ponovo snima sa svojim velikim prijateljem Žarkom Lauševićem, koji je nedavno doživeo povredu tokom snimanja.

Heroji Halijarda, Petar Božović
foto: Contrast Studios

- Radujem se i nadam se da ću i da vidim film. Mislim da je ova priča značajna i da mora da se ispriča. Za mene je radost što radim s mojim prijateljem Žarkom - rekao nam je Petar pred sam kadar.

Radoš Bajić viče "Akcija", snima se potresna scena, a dvojica glumaca dobijaju ovacije od cele ekipe.

Heroji Halijarda, žarko Laušević, Petar Božović, Radoš Bajić
foto: Contrast Studios

Film i serija "Heroji Halijarda", koje zajedno rade Telekom Srbija, "Kontrast studios" i RTS, premijeru će imati tek 2023. godine. Petar Božović nedavno je završio snimanje serije "Feliks". - Na jesen pričamo o tom projektu. Biće to sjajna serija - odgovara nam na rastanku Božović.

Dirljiv gest Lauševića: Klanjam se Peri Božoviću

Žarko Laušević posebno je bio emotivan što je te noći radio s velikim prijateljem.

Heroji Halijarda, žarko Laušević
foto: FCS promo

- Ne umem da držim govore, a ni da pišem. Imam jednu finu čast (rakija, prim. aut.). Klanjam ti se, Petru Božoviću - rekao je Laušević.

Ljubomir Radanov

Bonus video:

00:36

DIRLJIV GEST ŽARKA LAUŠEVIĆA Klanjam se Peri Božoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track