SNIMA SE FILM O NIKOLI TESLI: Igra ga velika zvezda, a pitanje je kako biti bolji od Bouvija, Šerbedžije ili Petra Božovića
Foto: Profimedia

konačno

SNIMA SE FILM O NIKOLI TESLI: Igra ga velika zvezda, a pitanje je kako biti bolji od Bouvija, Šerbedžije ili Petra Božovića

Pop kultura -

Veliki srpski i američki naučnik Nikola Tesla inspiracija je za mnoge filmske stvaraoce.

Nakon nekoliko godina priprema uskoro konačno počinje snimanje domaćeg filma "Iz svetla: Luminous". Glavnu ulogu igraće Raša Bukvić, a režiser je Boriša Simović. Autori neće imati klasičan biografski pristup jer će film po žanru biti vestern i snimaće se na engleskom jeziku.

Radivoje Bukvić, Raša Bukvić
foto: Damir Dervišagić

Pred glumcem, koji je napravio zavidnu međunarodnu karijeru, nije nimalo lak zadatak.

Urađeno je već više od 20 filmova i serija o Tesli, a u Srbiji sjajno su ga odigrali i oživeli Rade Šerbedžija i Petar Božović.

"Tajna Nikole Tesle" jedini je biografski film snimljen u jugoslovenskoj kinematografiji. Teslu je igrao mladi Petar Božović. A kasnije je po filmu snimljena i serija u kojoj naučnika tumači Rade Šerbedžija.

Rade Šerbedžija
Rade Šerbedžijafoto: Pritskrin

- Čast mi je što igram Teslu. Pročitao sam scenario, dobar je. Nije reč o tipičnoj biografiji. Videćete, biće to vrlo zanimljiv film. Autor Boriša Simović oživljava Teslin život u Kolorado Springsu, gde je imao laboratoriju - izjavio je Bukvić, koji trenutno snima u Beogradu seriju "Besa".

Petar Božović
Petar Božovićfoto: Pritskrin

Film o Nikoli Tesli, ali u žanru naučne fantastike, želi da snimi i Miloš Biković, koji je kao saradnike okupio Ruse i Amerikance. Ulogu je, navodno, ponudio čak i Novaku Đokoviću.

Kao lik, Tesla se pojavljuje u desetinama filmova, zato nije ni čudo kada u Gugl ukucate Nikola Tesla dobijete više od milion i po internet stranica. Manji broj odnosi se na naučna dostignuća, a veći na njegovo mesto u popularnoj kulturi 20. veka.

Dejvid Bovi, Nikola Tesla
foto: Profimedia

U holivudskoj produkciji poslednjih decenija dosta je filmova koji su se na razne načine bavili životom i delom Nikole Tesle. Verovatno je najzanimljivije i najpoznatije njegovo otelotvorenje u Dejvidu Bouviju u naslovu "Prestiž" Kristofera Nolana. U filmu "Rat struja" o Tomasu Edisonu (igra ga Benedikt Kamberbač) u ulozi Tesle pojavljuje se Nikolas Hoult. O slavnom naučniku govorilo se i u filmovima "Kafa i cigarete" Džima Džarmuša, kao i u ostvarenju "Čarobnjakov šegrt" s Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

Pored poznatih filmova, Tesla se pojavljuje i u velikom broju serija. Od jedne od najpoznatijih kanadskih serija "Merdokove misterije", u kojoj se detektiv Merdok obraća za pomoć Tesli, koji u tom trenutku radi u Torontu na uvođenju naizmenične struje.

Zatim se pojavljuje u popularnoj seriji "Doktor Hu", gde u epizodi pod naslovom "Teslina noć terora" genijalnog naučnika igra hrvatski glumac Goran Višnjić. Prošle godine izašao je film "Tesla", u kom ovog genija iz Smiljana igra Itan Hok. U pripremi je i u Americi još nekoliko ostvarenja o naučniku, ali je pandemija usporila njihovu realizaciju.

Goran Višnjić, Ivana Vrdoljak
foto: Profimedia

Kurir.rs

Bonus video:

03:01

LEKOVITA VODA MANASTIRA ŠIŠATOVAC: Na izvoru Svete Anastasije lečio se čak i Nikola Tesla (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track