POMAGAO JE SVIMA I UVESELJAVAO IH, ALI SVOJE POSLEDNJE DANE JE PROVEO TUŽAN: Robin Vilijams bio u agoniji zbog velike GREŠKE?
Foto: Profimedia

sin otkrio detalje

POMAGAO JE SVIMA I UVESELJAVAO IH, ALI SVOJE POSLEDNJE DANE JE PROVEO TUŽAN: Robin Vilijams bio u agoniji zbog velike GREŠKE?

Pop kultura -

Neprežaljeni holivudski glumac i komičar Robin Vilijams proslavio bi 70. rođendan 22. jula.

Detalje njegovih poslednjih dana života otkrio je njegov sin Zakari u podkastu "The Genius Life".

Naime, Zek (38) je ispričao kako je legendarnom glumcu bila pogrešno dijagnostikovana Parkinsonova bolest i da je zapravo bolovao od demencije sa Levijevim telima koja slovi kao druga najčešća vrsta progresivne demencije, odmah nakon Alchajmerove bolesti. Robinova porodica je te informacije saznala nakon njegove smrti.

"Ono kroz što je prolazio nije se podudaralo sa simptomima Parkinsonove bolesti i mislim da mu je to sve bio teško. Imao je problema sa fokusiranjem, sa osećajima, sa neurološke perspektive nije se osećao sjajno, već jako neprijatno.

Zakari se dotakao i lekova koji su mu bili propisani, sugerišući da su mu i oni sami možda narušili celokupno zdravlje.

"Ti lekovi nisu šala. Jako teško deluju na telo i um. Zbog toga nisam mogao da ne osećam empatiju, ali nisam mogao da pomognem i bio sam frustriran zbog njega. Takva situacija vas može izoliovati čak i kada ste okruženi članovima porodice i voljenima", objasnio je.

Inače demencija sa Levijevim telima uzrokuje progresivan pad mentalnih sposobnosti, a oni koji od nje boluju mogu imati vizuelne halucinacije, promene u svesti i pažnji.

Nakon što si je njegov otac odlučio da oduzme sebi život, Zakari se odao porocima kako bi se lakše nosio sa njegovim gubitkom.

"Obilno sam pio jer se nisam znao drugačije nositi sa mentalnim i drugim zdravstvenim problemima. Doživeo sam psihozu i psihijatar mi je dijagnostikovao posttraumatski stresni poremećaj. Lečio sam traumu alkoholom", otkrio je.

Zakari je otac dvoje dece i na kraju je odlučio da potraži pomoć na grupnoj terapiji što mu je na kraju i pomoglo.

Robin Vilijams
foto: Profimedia

Robin Vilijams je važio je kao jedan od najboljih komičara svih vremena, a njegova smrt 11. avgusta 2014. šokirala je celi svet. Proslavio se zahvaljujući svojim improvizacijskim veštinama i mnoštvu pamtljivih glasova koje je sam izmislio. Počeo je nastupati kao stend-ap komičar sredinom 70-ih godina u San Francisku i Los Anđelesu, a proslavio se igrajući vanzemaljca Morka u seriji "Mork & Mindy".

Verojatno jedan od njegovih najpamtljivijih filmova je "Tata u suknji", u kom mu je Lisa Jakub tumačila ćerku. Ona je otkrila da joj je Vilijams veoma pomogao jer joj je taj angažman uticao na školovanje.

"Kada sam imala 14 godina, otišla sam na lokaciju za snimanje "Tate u suknji" na pet meseci i u mojoj srednjoj školi nisu bili srećni. Moj posao značio je više opterećenja za učitelje i nisu bili opremljeni za netradicionalnog učenika, stoga su me za vreme snimanja izbacili iz škole", ispričala je Lisa.

Robin je shvatio koliko je uzrujana zbog takvog razvitka situacije, pa je napisao pismo i poslao ga njenoj školi. "Učenik takvog kalibra i talenta trebao bi biti ohrabren da ode u svet i uči kroz rad. Trebala bi biti ohrabrena da se vrati u učionicu kada završi s tim iskustvima i deli ih te da motiviše kolege da postignu nešto više. Ona je dragocen dodatak toj učionici", istakao je glumac.

Robin Vilijams
foto: Profimedia

Navodno je škola uokvirila njegovo pismo, no nisu dopustili Lisi da se vrati. "Bitno je iz te priče da se Robin zauzeo za mene. Imala sam samo 14 godina i već sam sam videla da sam u industriji u kojoj ti puno ljudi zabije nož u leđa. Bilo je očigledno da mi je Robin čuvao leđa", zaključila je Jakub.

On je 1998. godine osvojio je Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu Dobri Vil Hanting. Slavni reditelj Stiven Spilberg otkrio je koliko je Vilijams voleo da tešiti ljude i pomagati im da budu srećniji. Stiven i Robin 1991. snimili su film "Kuka", u kom je glumac igrao Petra Pana i jako su se zbližili. Upravo zato kasnije kad je Spilberg snimao potresni film "Šindlerovu listu" komičar ga je redovno zvao. "Znao je kroz šts prolazim i zvao me jednom nedeljno prema rasporedu pa bi odradio 15 minuta stend-ap komedije preko telefona. Smejao bih se histerično jer sam toliko toga morao izbaciti iz sebe", prisetio se reditelj.

Mnoge njegove kolege kažu da je Robin na pozornici i filmskom ekranu bio fantastičan komičar, a u privatnom životu je bio veliki humanitarac i odgajao je troje dece. Tri puta se ženio i iz prva dva braka ima ćerku i dvojicu sinova. Svi su krenuli njegovim stopama i bave se glumom.

Robin Vilijams
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:55

JEZIVU PRIČU KRIJE NAJTUŽNIJA BALADA ACE LUKASA! Devojka je svaki dan išla na GROBLJE i nosila ružu, srce mu i danas plače

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track