POZNATI SVI UČESNICI VELIKOG FESTIVALA: Za Srce Sarajeva bori se srpski film Kelti!
Foto: Irena Canić

lepe vesti

POZNATI SVI UČESNICI VELIKOG FESTIVALA: Za Srce Sarajeva bori se srpski film Kelti!

Pop kultura -

Prvenac Milice Tomović imao je svetsku premijeru na Berlinskom festivalu, a takmičiće se sa još devet ostvarenja za nagrade na 27. SFF

U takmičarskim programima 27. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 13. do 20. avgusta, za nagrade Srce Sarajeva takmičiće se ukupno 47 ostvarenja, saopštili su organizatori.

U četiri selekcije - igrani, dokumentari, kratkog i studentski film - 18 filmova će doživeti svetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Film Kelti
foto: Irena Canić

Elma Tataragić, selektorka takmičarskog programa u kategoriji igranog filma, u program je uvrstila devet filmova, a među njima ostvarenje "Kelti". Prvenac rediteljke Milice Tomović imao je svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu, u zvaničnom programu "Panorama". "Kelti" su, po rečima rediteljke, porodična drama sa elementima komedije, pisana sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikada ne završi. To je film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta, koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne rutine, a tokom priprema rođendanske zabave za najmlađu ćerku. Rediteljka Milica Tomović je, uz Tanju Šljivar, autorka scenarija. Producent filma je Vladimir Vasiljević, a uloge tumače Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković i drugi. Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, u produkciji kompanije "EED prodakšns" iz Beograda, dok je koproducent kuća "Film danas". Milica Tomović režirala je segment "Diplomiranje" u sklopu omnibusa "Oktobar" 2011. i neke epizode serije "Jutro će promeniti sve". Njen kratki film "Tranzicija" (2016) prikazan je na festivalima u Torontu, Lokarnu, Kotbusu i na Kipru, a ovenčan je glavnim nagradama u svojoj kategoriji na Martovskom festivalu, Festivalu autorskog filma, Sarajevskom filmskom festivalu i festivalu NDU u Libanu.

Film Kelti
foto: Irena Canić

Kurir.rs

Bonus video:

03:39

KROZ FILM BUDI BOG S NAMA UPOZNAJEMO BEOGRAD IZ ZLATNOIG DOBA: U Šijanovom filmu prvi put u kadru SLOBODA MIĆALOVIĆ I BIKOVIĆ!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja