JUŽNOM VETRU 2 SAMO ZAHVALNICA, OSTAO BEZ ZLATNE ARENE I NAGRADE PUBLIKE: Nagrađena SRPKINJA koja igra u novoj seriji!
Foto: Nemanja Miščević

dodeljene nagrade u puli

JUŽNOM VETRU 2 SAMO ZAHVALNICA, OSTAO BEZ ZLATNE ARENE I NAGRADE PUBLIKE: Nagrađena SRPKINJA koja igra u novoj seriji!

Pop kultura -

Dodelom nagrada u petak uveče završen je 68. Filmski festival u Puli. Predstavnik Srbije na ovom nekad velikog jugoslovenskom festivalu "Južni vetar 2" ostao je bez Zlatne arene za najbolji film, koje dodeljuje žiri, ali, na iznenađenje mnogih, i bez priznanja publike u međunarodnom programu. Obe nagrade uzelo je ostvarenje "Nigde posebno" italijanskog reditelja Umberta Pazolinija.

- Vaš žiri je lud! Moja mama je pre rata letovala na Brionima, pa se ovde osećam kao kod kuće, a ova nagrada čini da se ovde osetim još više kao kod kuće - poručio je Pazolini.

Zlatna arena za najbolju koprodukciju otišla je Ankici Jurić Tilić za film "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" rumunskog reditelja Radua Jude, koji je proglašen i najboljom manjinskom koprodukcijom. Posebno priznanje žirija uručeno je rediteljki Jeni Toivoniemi za film "Društvene igre".

film Južni vetar 2
foto: Nemanja Miščević/promo

Za našu ekipu tu je utešna zahvalnica i priznanje HAVC (Hrvatski audio-vizuelni centar, tj. filmski centar) za međunarodnu saradnju.

- Oduševljeni smo prijemom na festivalu i činjenicom da je publika dolazila iz drugih gradova, da su redovi za fotografisanje s ekipom bili veliki i pre i posle projekcije. Sve me je to podsetilo na najbolje dane turneje koje smo imali s prvim delom "Južnog vetra" i, iskreno, ovoliki interes publike je više nego što sam očekivao. Vrlo mi je drago i zahvalan sam publici na ovakvoj reakciji - rekao je Miloš Biković za hrvatski T portal.

Ceremoniju dodele nagrada je vodio Tarik Filipović, a Arene u kategoriji hrvatskog filma otišle su "Plavom cvijetu" reditelja Zrinka Ogreste (Velika zlatna arena za najbolji film i Zlatna arena za režiju), a debitantskom filmu Antonete Alamat Kusijanović "Murina" nagrada publike Zlatna vrata Pule i "Breza" za najboljeg debitanta. Novi Ogrestin projekat kao koproducent podržao je glumac Lazar Ristovski i njegov "Zilion film".

Lazar Ristovski
foto: Filip Plavčić

Danska glumica sa srpskim korenima Danica Ćurčić dobitnica je Zlatne arene za najbolju sporednu žensku ulogu koji je ostavila u filmu "Murina" Antonete Alamat Kusijanović. Debitantsko ostvarenje mlade rediteljke premijeru je imalo u Kanu. Danica je rođena 27. avgusta 1985. godine u Beogradu. Roditelji, otac Mihajlo i majka Vesna, preselili su se u Dansku kad je imala samo godinu dana i od tada živi i radi u Kopenhagenu. Otac joj je bio ambasador Srbije u Danskoj, a posle diplomatske karijere s porodicom je ostao u ovoj skandinavskoj zemlji. U novoj danskoj seriji "Equinox", u produkciji Netfliksa, o misterioznom nestanku maturanata nakon proslave poslednjeg dana škole, ona igra glavnu ulogu.

Danica Ćurčić
foto: Profimedia

Pulski filmski festival u proteklih sedam dana održao se na 12 lokacija, od kojih su četiri bila rezervisana za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji bilo je ukupno šest hrvatskih i deset koprodukcija.

Podsetimo, "Južni vetar 2 - Ubrzanje" nastavak je filma iz 2018. godine, koji je na Pulskom filmskom festivalu imao svoju svetsku premijeru. Glumačku ekipu čine Jovana Stojiljković, Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Berček, Luka Grbić, Anastasija Everal, Marijan Valev i Zahari Baharov.

Premijera filma "Južni vetar 2 - Ubrzanje" pred domaćom publikom očekuje se tek u novembru.

film Južni vetar 2, Pula, Miloš Biković, Miodrag Radonjić
foto: Nemanja Miščević

Kurir.rs

Bonus video:

00:37

BOBO, PRASE JE PROFESIONALNIJE OD TEBE! Miloš Biković objavio URNEBESNI video sa snimanja FILMA i svi su prasnuli u SMEH! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track