STANIĆ IGRA HIT KOMAD POSLE 15 GODINA: Sećam se da je monodrama na festivalu gde se dodeljuju dve osvojila - čak tri nagrade!
Foto: Damir Dervišagić

ponovo pred publikom predstava "Detinjarije"

STANIĆ IGRA HIT KOMAD POSLE 15 GODINA: Sećam se da je monodrama na festivalu gde se dodeljuju dve osvojila - čak tri nagrade!

Pop kultura -

Nova pozorišna letnja scena Teatrijum nastavlja svoj rad i večeras (utorak) u 21 sat publika će moći da pogleda monodramu "Detinjarije" u dramskom tumačenju Tihomira Stanića u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja.

Tekst Rejmona Kusa prevela je Ivana Dimić, a predstavu je 17. novembar 1996. u Bitefu postavio reditelj Dušan Petrović.

- Premijera "Detinjarija" je bila za moj rođendan pre 25 godina, a nisam je igrao 15 godina. Sećam se da je predstava na jednom festivalu gde se dodeljuju dve nagrada osvojila - čak tri. Mislim da je to najbolja monodrama na svetu - kaže Stanić za Kurir.

Tihomir Stanić
foto: Kurir Televizija

Na plakatu predstave nalazi se slika glumca kad je bio dete, a kritike nakon premijere govore da je reč o vanserijskom pozorišnog doživljaju.

- Zahvaljujući prošlogodišnjem projektu Tihomira Stanića "Detinjarije" Rejmona Kusa, monodrami je vraćeno dostojanstvo na najlepši mogući način. "Detinjarije" su, naime, odigrale misionarsku ulogu u ponovnom vraćanju dostojanstva monodrami, što se vrlo brzo pokazalo na delu - pisala je tada Naša borba.

Predstava, Tihomir Stanić
foto: Promo

Jelica Zupanc hvali velikog glumaca.

- Već u prvom prizoru, gledalac vidi Tihomira Stanića s bradom i brkovima, ali u dečačkom odelu, da bi potom, u epizodama poput onih sa školskim učiteljem i sveštenikom čije neznanje razočarava, dečja infantilnost poprimila duhovitost apsurda, ali i neophodnu dramatičnost i uzbuđenje s kojom se na pozorišnoj sceni otkrivaju sve najiskrenije istine. Po strani od priče o traumama i odrastanju jednog dečaka, kao i svih rediteljskih i dramaturških domišljatosti, "Detinjarije" u režiji Dušana Petrovića su u prvi plan uspele da izbace ono što monodrami najteže polazi za rukom - uzbudljivu i dramski razvijenu igru koja bespoštedno isprobava sve moći i talenat jednog prvorazrednog glumca - stoji u prikazu.

Mesta nisu numerisana, a cena ulaznice je 700 dinara.

Tihomir Stanić
foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs

Bonus video:

01:21

TIKA STANIĆ OTVORIO POZORIŠTE U BEOGRADU: Legendarni glumac progovorio o planovima, evo ko će sve glumiti kod njega!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track