AUTOR MARŠA NA DRINU STANISLAV BINIČKI ROĐEN NA DANAŠNJI DAN: Kompozicija koja ujedinjuje Srbe posvećena je ovom čoveku!
Foto: Arhiva

simbol snage i istrajanosti u borbi

AUTOR MARŠA NA DRINU STANISLAV BINIČKI ROĐEN NA DANAŠNJI DAN: Kompozicija koja ujedinjuje Srbe posvećena je ovom čoveku!

Pop kultura -

Srpski kompozitor Stanislav Binički (1872-1942), autor "Marša na Drinu", rođen je na današnji dan 1872. godine.

Stanislav Binički

Binički je bio kompozitor, dirigent i pedagog. Smatran je najvećim predstavnikom srpske klasične muzike. Autor je prve srpske opere "Na uranku".

Prva muzička znanja stekao je od Stevana Mokranjca i Josifa Marinkovića, pjevajući u horu "Obilić".

Za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu osniva Akademsko muzičko društvo. Posle jednogodišnjeg rada u gimnaziji u Leskovcu, odlazi u Minhen, gde studira kompoziciju i solo pevanje.

Nakon studija, vraća se u Beograd, postaje vojni kapelnik i osniva prvi simfonijski Beogradski vojni orkestar, a 1904. i Muziku kraljeve garde.

Zajedno sa Mokranjcem, osniva Srpsku muzičku školu (danas Muzička škola "Mokranjac"). Bio je horovođa mnogih pjevačkih društava i dirigent Narodnog pozorišta, a osnovao je i Operu.

Binički je poznat po tome što je za svoje kompozicije koristio folklorne motive.

Autor je i većeg broja kompozicija za vojne duvačke orkestre i uvertire, te vojnih marševa - "Na Drinu" i "Paradni marš".

Veruje se da je najpoznatiji "Marš na Drinu" Binički posvetio pukovniku "Gvozdenog puka" Milivoju Stojanoviću, koji je poginuo u Kolubarskoj bici.

Ova pesma je simbol ujedinjenja Srba, simbol snage i istrajanosti u borbi za slobodu, simbol junačkog duha, a pre svega mira.

Tako je i koračnica "Marš na Drinu" nastala na početku Prvog svetskog rata, kad je srpskim vojnicima trebalo ojačati moralnu snagu za odbranu domovine.

Stanislav Binički umro je 1942. godine.

Marš na Drinu
foto: Printscreen

Kurir.rs/A.A./glassrpske

Bonus video:

01:17

HUMANITARNI MARŠ ZA MALOG STEVANA! Dejan je išao od Kelebije do Jarinja za dečaka koji ima cerebralnu paralizu! BRAVO LJUDINO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track