ŠTA SE DOGODILO 9. OKTOBRA 1934. KAD JE UBIJEN KRALJ ALEKSANDAR Film Pucnji u Marselju daje odgovore, a evo kada će biti prikazan
Foto: Profimedia, Promo

Važna tema

ŠTA SE DOGODILO 9. OKTOBRA 1934. KAD JE UBIJEN KRALJ ALEKSANDAR Film Pucnji u Marselju daje odgovore, a evo kada će biti prikazan

Pop kultura -

Novi film Gordana Matića "Pucnji u Marselju" imaće svetsku premijeru u glavnom programu Filmskog festivala u Herceg Novom. Prvog dana avgusta manifestaciju će otvoriti Petar Božović, a pete večeri publika će moći da pogleda ostvarenje koja baca novo svetlo na tragičan događaj koji se zbio 9. oktobra 1934. godine - ubistvo kralja Aleksandra u francuskom gradu Marselju.

- "Pucnji u Marselju" će nakon Herceg Novog biti prikazani na još nekoliko letnjih festivala u regionu, a domaću premijeru će imati na Filmskim susretima u Nišu. Planirano je da film u srpske bioskope stigne od oktobra, na godišnjicu atentata - poručio je u saopštenju za medije Gordan Matić.

Srpski junaci srednjeg veka, Gordan Matić
foto: @starsport/Srđan Stevanović

Devetog oktobra 1934. godine u Marselju, u Francuskoj, dogodio se atentat na kralja Aleksandra. Film "Pucnji u Marselju" prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na Aleksandra od Jugoslavije, i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua. Glavni junaci su tužioci, advokati, sudije, optuženi i svedoci samog događaja, čiji je atentator bio Vlado Černozemski, pripadnik VMRO, koji je sa četiri metka na licu mesta likvidirao kralja Aleksandra. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju.

Pucnji u Marselju
foto: Promo

Očekivalo se da će se tokom suđenja doći do otkrića ko je zapravo stajao iza ubistva. Trojica terorista Zvonimir Pospišil, Mijo Kralj i Ivan Rajić optuženi su za saučesništvo u atentatu. Ipak, promene koje se dešavaju u Evropi između atentata i početka suđenja unose nespokoj i bojazan od mogućnosti da će ubice biti oslobođene jer je pozadina celog procesa tajnovita i dirigovana od samog vrha, kako francuske, tako i nove jugoslovenske vlasti. Ubistvo kralja je jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, a oko atentata kružile su mnoge priče i legende.

Pucnji u Marselju
foto: Promo

- Film, pored igrane rekonstrukcije onoga što se odigralo na suđenju i odabrane arhivske građe, donosi kao dramaturški važan element pseudodokumentarne delove u kojima akteri događaja iz 1934. godine, govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu vremena i saznanja do kojih su naknadno došli. Ova nesvakidašnja struktura filma otvorila je brojne mogućnosti da što detaljnije prikažemo šta se zaista dogodilo tog sudbonosnog dana i kasnije tokom istrage - objašnjava reditelj i scenarista.

U filmu glume Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Nikola Milojević, Vladan Živković, David Tasić Daf, Marko Marković i drugi. Film traje 74 minuta. Gordan Martić je rođen 1971. u Kragujevcu. Radi kao reditelj na filmu, televiziji i teatru od 1998. godine, dobitnik je 16 nagrada na međunarodnim festivalima. Projekat "Pucnji u Marselju" je u junu 2017. godine podržao Filmski centar Srbije. Matić je direktor Filmskog centra Srbije od jula 2019. godine.

Pucnji u Marselju
foto: Promo

Kurir.rs

Bonus video:

02:06

Reditelj filma Strahinja: Treba da budemo ponosni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track