ZVEZDA U USPONU SAVA VEMIĆ ZA KURIR: Korona me sprečila da pevam u Parizu sa Anom Netrepkom, ali verujem da ćemo se sresti!
Foto: Marina Lopičić

iskren

ZVEZDA U USPONU SAVA VEMIĆ ZA KURIR: Korona me sprečila da pevam u Parizu sa Anom Netrepkom, ali verujem da ćemo se sresti!

Pop kultura -

Operski pevač, koji je završio dva fakulteta i imao debi u Metropoliten operi, za Kurir otkriva svoje velike planove u novoj sezoni

Sava Vemić nastavlja da uspešno gradi internacionalnu karijeru, a leto provodi u rodnom Beogradu.

Nakon debija u čuvenoj Metropoliten operi u Njujorku, pored Plasida Dominga u "Nabuku", zbog korone nije zapevao u Parizu s najvećom zvezdom današnjice, ruskom divom Anom Netrepko.

- Trebalo je da pevam "Adrijana Lekuvrera" i "Rigoleto", ali je to otkazano. Opere se neće ponoviti u skorije vreme zbog promene menadžmenta. Nažalost, korona je sprečila da nastupim sa Anom i da joj odigram muža. Verujem da ćemo se sresti u nekoj operi. Ona je i dalje aktivna i nadam se da se do tada neće povući. U Parizu ću nastupiti sledeće sezone, ali još ne znam u kojim ulogama. Prošao sam uspešno na audiciji - objašnjava Vemić.

Ana Netrepko
foto: EPA FLORIAN WIESER

Sava kaže da je prvi nastup nakon korone imao baš u rodnom Beogradu, na Kolarcu.

- Sve je stalo u januaru. Vežbao sam u Minhenu i pripremao se za solo koncert u Kolarčevoj zadužbini. Otpevao sam 70 minuta srpskih i ruskim pesama. Koncert je snimljen i biće uskoro prikazan na RTS - otkriva Vemić.

Nakon Srbije debitovao je i u nacionalnoj operi u Briselu.

- Bio sam Anđeloti u "Toski". Nije to velika uloga, ali s tom predstavom treba da nastupimo u Barseloni i Monpeljeu. Imali smo tamo 14 izvođenja. Dva puta nedeljno smo testirani na koronu. Bio sam pod stresom da se ne zarazim. Nakon tih dva meseca stigao je poziv da odem u Palermo i prvi put otpevam ulogu Feranda u Verdijevom "Trubaduru". Imali smo dva koncerta na otvorenom i jedva čekam da izađe snimak - priseća se operski umetnik.

Sava Vemić
foto: Marina Lopičić

U septembru Sava Vemić će pevati u Nemačkoj.

- Moja baza je Minhen. Pevaću opere "Čarobna frula", "Evgenije Onjegin" i "Ana Bolen". Nama je publika potrebna. Neke opere smo izvodili onlajn. Radiću koncerte ruskih i nemačkih solo pesama - ističe Vemić.

Sava peva na italijanskom, nemačkom, francuskom i ruskom jeziku i smatra da tek može da napravi velike uspehe.

- Vidim sebe u ovom poslu kao modernog nomada koji peva operski repertoar u kućama širom sveta. Ceo svet je teatar. Zanima me Verdijev repertoar. On je pisao dosta uloga za bas, a i Mocartov "Figaro". Neću da zapostavim ni svoj ruski repertoar. Lako mi je da pevam na ruskom, koji moram još da usavršim. Rusi provale da nisam njihov, ali Nemci su oduševljeni mojim izvođenjem - kroz osmeh konstatuje srpski umetnik.

Sava Vemić
foto: Marina Lopičić

Na kraju razgovora Vemića, koji je pored muzičke akademije završio farmaciju, upitali smo i o vakcinaciji:

- Korona je velika sila, jesam za vakcinaciju. Postojale su pandemije i ranije. Život je jedna borba, o čemu je pisao Andrić. Moramo da znamo da razlikujemo dobru od loše informacije. Znam da je to teško. Treba da slušamo struku i ljude koji znaju više od nas. Samo uz vakcinaciju će ova pandemija da se stiša, koliko god da se pojavljivali novi sojevi virusa - zaključuje Vemić.

Neobično Drugar iz škole s Radojičićem

Sava Vemić odrastao je u Mirijevu. Posetu Beogradu iskoristio je da se vidi sa svojim prijateljima.

- Baš sam se sreo sa Aleksandrom Radojičićem. Nas dvojica smo išli u istu osnovnu i srednju školu. Aca je sjajan glumac - poverio nam je umetnik.

Aleksandar Radojčić
foto: Marina Lopičić

Bonus video:

01:15

AMIRA MEDUNJANIN NA BANJALUKA FESTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track