00:35

OPELO NA SAHRANI LANETA GUTOVIĆA: Ove reči rasplakale sve prisutne

poslednji oproštaj

POTRESNI GOVOR NA SAHRANI LANETA GUTOVIĆA: Ove reči rasplakale sve prisutne na glumčevom poslednjem ispraćaju (VIDEO)

Pop kultura -

Milan Lane Gutović biće sahranjen danas u porti Crkve Svete Trojice u Kumodražu, gde su sahranjeni i njegovi roditelji.

Sveštenik je pročitao dirljiv govor Patrijarha Porfirija koji rasplakao sve prisutne.

- Gospodin Porfirije je danas sa nama i rekao da uručim najtoplije saučešće i da vam kažem ono sto me najčešće pitaju ovih dana: “Ko je bio Milan Gutovic? Samo je Bog veliki, a mi smo danas blagodarni bogu sto nam je dao Milana. Ne samo na pozorišnim daskama, ne samo na filmskom platnu, nego što ga je dao kao Srbina, pravoslavca, oca, prijatelja.

- Želim da ga ispratim, ali i sve vas ispratim sa malim Vaskrsom i da se pomolimo bogu da ga primi. Dobra dela za njim idu. Ne samo da je činio ovde svome hramu dobra dela, mnogi manastiri su mi se javili kojima je pomagao. Ali neka to ostane, ako on nije želeo da otkriva.

- Kod njega se kandilo nije gasilo i uvek je bio pobožan. Neka se mir iz tog kandila prelije na njegovu porodicu i da ga čuva. Koliko je on nama sebe davao, da i mi budemo revnosni u služenju Bogu. Bog da mu dušu prosti i večna mu slava - rekao je sveštenik u svom govoru.

On je u toku govora citirao Laneta: "Raj ovde nije za mene. Na zemlji je samo raj za one koji su okrenuli leđa Bogu. Ja čekam raj. Tim rečima želim da ispratim Milana."

- Kao Hrišćanina, kao rodoljuba, oca, prijatelja. Ali šta nam današnji praznik govori? Sveti Otac Justin Popović kaže: "Ovo je prvi praznik do onog najvećeg praznika, a taj najveći praznik jeste Uskrs. Uskris nam govori da je Hristos vaskrso telom radi nas i radi našega spasenja i vazneo se na nebo..."

sahrana Milana Gutovića
foto: Maša Kostić

Porodica je saopštila da će ispuniti njegovu poslednju želju. Glumac je za života izjavio da ne bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Podsetimo, Milan Lane Gutović preminuo je u sredu u 76. godini na Vojnomedicinskoj akademiji posle teške bolesti. Rođen je 11. avgusta 1946. godine u beogradskom naselju Umka, a ceo život je proveo u kraju, gde će biti sahranjen. Lanetovi roditelji bili su prosvetni radnici. Otac Spasoje je predavao istoriju i geografiju, a majka Lepa je bila učiteljica.

Milan Lane Gutović
foto: Marina Lopičić

Kurir.rs/M.K./A.A.

Bonus video:

00:15

SAHRANA LANETA GUTOVIĆA: Sinovi na groblju Laneta Gutovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track