NEPRIKOSNOVENI KRALJ POPA NAPUNIO BI 63 GODINE: Godinama je šokirao svojim ŽIVOTOM, jedni su ga PREZIRALI, a drugi OBOŽAVALI
Foto: Profimedia

kotroverzna ličnost

NEPRIKOSNOVENI KRALJ POPA NAPUNIO BI 63 GODINE: Godinama je šokirao svojim ŽIVOTOM, jedni su ga PREZIRALI, a drugi OBOŽAVALI

Pop kultura -

Prošlo je dvanaest godina od smrti legendarnog kralj popa, Majkla Džeksona. Kontroverzni muzičar bi proslavio 63. rođendan 29. avgusta.

Majkl se rodio 1958. godine u Geriju, u Indijani, SAD, a karijeru je započeo u grupi "Džekson 5" sa četvoro svoje braće. Ambiciozan kakav je bio još od malena, tražio je korak više u zanatu u koji se zaljubio, stoga je odlučio da napusti bend i sam krene dalje.

Majkl Džekson
foto: Shutterstock/Kraft74

Njegovih pet solo studijskih albuma, među najprodavanijima su na svetu: Off the wall (1979.), Thriller (1982.), Bad (1987.), Dangerous (1991.) i HIStory (1995.).

Džeksonovi hitovi "Beat it", "Billie Jean" i "Thriller" smatraju se prekretnicom u načinu snimanja video spotova, koji postaju polako postaju umetnička forma. Spomenuti hitovi ruše i rasne barijere svojom popularnošću. Svojom muzikom uticao je na brojne muzičare različitih žanrova, a popularizovao je ples "moonwalk" kao i "robot".

Pevač je osim ogromnog muzičkog umeća imao i jako buran privatni život. Prvo je šokirao javnost kada je transformisao svoj izgled, a zatim i brojnim operacijama i korekcijama, ponajviše nosa.

Majkl Džekson
foto: Shutterstock/Kraft74, Shutterstock/Bart Sherkow, Shutterstock/Joe Seer

Svaki njegov pokret pratio je ogroman broj obožavalaca koji su mu ostali verni i nakon smrti i brojnih optužbi. Prva optužba za seksualno zlostavljanje bila je 1993. godine, kad je Majkl optužen za zlostavljanje dečaka koji je bio porodični prijatelj. Nagodili su se izvan suda, a nakon toga optužbe su postale sve češće. Tokom života, sve optužbe je negirao.

Džekson se srušio 2009. godine u svom domu u Los Anđelesu. Nakon neuspešnih pokušaja oživljavanja, reanimacije, završio je u komi, a naposletku je preminuo u bolnici.

Brojne kolege i prijatelji oprostili su se od pevača na pogrebu u Los Anđelesu, a pokopan je u pozlaćenom sanduku vrednom 25.000.000 dolara.

Njegovo zloglasno imanje Neverland prodato je prošle godine za "samo" 17.000.000 evra milijarderu Ron Barklu. Imanje je godinama na lošem glasu zbog optužbi da je pevač tamo zlostavljao decu, a zbog toga nije bilo ni zainteresovanih kupaca.

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:49

SRPSKA BLOGERKA KUMOVALA NA VENČANJU DŽENI I GLUMCA, A IZVREĐALI JE ZBOG HALJINE: Htela si da zaseniš MLADU! Lea se odmah oglasila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track