NOVINAR SE PRISETIO NOĆI KADA JE PRINCEZA DAJANA POGINULA: Policajci su pričali nerazumljivo, morali smo da sve da DEŠIFRUJEMO!
Foto: Shutterstock/neftali, Profimedia

navršava se 24 godine od pogibije

NOVINAR SE PRISETIO NOĆI KADA JE PRINCEZA DAJANA POGINULA: Policajci su pričali nerazumljivo, morali smo da sve da DEŠIFRUJEMO!

Pop kultura -

Bivši novinar koji je izveštavao iz Pariza u noći kad je princeza Dajana poginula tvrdi da je morao da "dekodira" informacije o stanju pokojne princeze od Velsa koje su dolazile od francuskih vlasti.

Princeza Dajana, Pariz
foto: Shutterstock/neftali, Shutterstock/AstroStar

Prema rečima bivšeg dopisnika iz Pariza, Kevina Konolija, koji je bio jedan od prvih novinara na mestu događaja, trebalo mu je prilično dugo da shvati da je Dajana umrla.

"Mi smo vrlo oprezno slušali francuske vlasti i pokušavali da dekodiramo ono šta su nam govorili", rekao je za The Express. "Policija je bila vrlo oprezna u vezi sa informacijama koje je objavljivala."

"Prva reč iz policijskih i bolničkih izvora bila je to da je princeza od Velsa povređena, ali nije bilo reči u tim kasnim noćnim satima da se radi o smrtnim povredama", kazao je Konoli.

Novinar veruje da su francuske vlasti bile užasnute što su se morale suočiti sa tako velikom tragedijom.

"Bili su svesni da će to izazvati reakcije globalnih razmera", dodao je.

Tek je sedam godina nakon nesreće je ser Džon Stivens, poverenik policije, zamoljen da istraži nekoliko pitanja.

"Da li je Dajana bila trudna u vreme svoje smrti? Je li uzorak krvi pripisan Henriju Polu zapravo njegov? Je li postojalo valjano opravdanje za uklanjanje belog automobila Fiat Uno iz učestvovanja u sudaru?", neka su od pitanja na koja je trebalo naći odgovor.

"Cela ta noć mi je u magli do onog trenutka kada su se čuli zvučni signali na početku vanrednih vesti, a vi ste osoba koja mora saopštiti da je princeza od Velsa umrla. To je trenutak kojeg se najbolje sećam iz svoje dugogodišnje novinarske karijere", kazao je Konoli.

Princeza Dajana, saobraćajka
foto: Profimedia

Da podsetimo, na današnji dan pre 24 godine Dajana i Dodi El Fajed, napustili su pariski hotel Ric dvadeset minuta nakon ponoći i vraćali se u svoj apartman. Vozeći velikom brzinom u želji da izmaknu paparacima, vozač Henri Pol je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u trinaesti stub tunela. Henri i Dodi su poginuli na licu mesta. Jedan od novinara koji su nastavili da fotografišu mesto nesreće izjavio je da je Dajana bila pri svesti, ali da je na njegove reči mogla odgovoriti jedino treptanjem. Teško povređena Dajana prevezena je u bolnicu "Pitié-Salpêtrière" i to tek dva sata nakon nesreće. Usprkos naporima da se princeza spasi, Dona je podlegla teškim povreda četiri sata posle ponoći. Dajana je imala 36 godina.

statua, princeza Dajana, princ Hari, princ Vilijam
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:44

LJUDI NE VERUJU KAKO IVANA KORAB IZGLEDA NI GODINU OD POROĐAJA: Manekenka otkrila da nije sve TOP, a evo zbog čega! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track