VELIKA IZLOŽBA U BEOGRADU U ČAST 150-GODIŠNJICE ROĐENJA JOVANA DUČIĆA: Pesnik dobio posvetu i od jednog dragog kolege (FOTO)
Foto: Promo/SANU

Lepo

VELIKA IZLOŽBA U BEOGRADU U ČAST 150-GODIŠNJICE ROĐENJA JOVANA DUČIĆA: Pesnik dobio posvetu i od jednog dragog kolege (FOTO)

Pop kultura -

U Galeriji Srpske akademije nauka u utorak se u 19 časova otvara izložba "Jovan Dučić: Traganje za novim" autorke akademika Zlate Bojović.

Cela godina u Akademiji biće posvećena velikom pesniku i diplomati, čime će biti obeležen i veliki jubilej srpske književnosti - 150 godina od njegovog rođenja. Na otvaranju će govori Vladimir Kostić, a štampan je katalog na srpskom i u prevodu na engleski jezik.

Jovan Dučić
foto: Promo/SANU

- Izložba posvećena Dučiću ima zadatak da u celini predstavi najvažnije puteve i preokrete u radu i životu, književnom u prvom redu, koji mu je doneo veliku zasluženu slavu; da ga predstavi kao diplomatu; da pokaže izuzetnost njegove pojave. Osnovno i najvažnije obeležje književnog rada bilo je novo svetlo koje je uneo u srpsku poeziju krajem 19. i u prvim decenijama 20. veka, koje je i sam, posredno, definisao kao neprestano "traganje za novim".

Jovan Dučić
foto: Promo/SANU

Prepisujući Dučića, taj naslov smo dali i ovoj izložbi - navodi autorka Zlata Bojković.

Izložba se sastoji od osam celina (odeljaka) koji prate Dučića od rođenja, preko mnogobrojnih velikih puteva kojima se kretao, do kraja života i do "povratka" na večni počinak u Trebinje.

Na izložbi je izložena bista Jovana Dučića koju je izradio Ivan Meštrović, kao i oko 150 originalnih dokumenata, fotografija, nota (partitura kompozicija na Dučićeve stihove) i predmeta, kao i veliki broj reprodukovanih eksponata. Dučiću je posvetu napisao i Ivo Andrić. Veliki broj eksponata je pozajmljen iz muzeja i biblioteke u Trebinju, iz desetak drugih institucija, od kolekcionara. Za ovu izložbu snimljen je film koji dočarava "Dučićevo Trebinje", predstavljajući sve znamenitosti u gradu za koje je zaslužan Dučić (spomenike koji su podignuti njegovom zaslugom, pre svega spomenik Njegošu), ostatak njegove rodne kuće, kao i Gračanicu, njegovo večno prebivalište. Film će se prikazivati tokom čitavog trajanja izložbe. Pored toga, u Galeriji SANU su postavljeni uređaji koji omogućavaju da se slušaju snimci Dučićeve poezije.

Jovan Dučić
foto: Promo/SANU

Kurir.rs

Bonus video:

03:14

JOVAN DUČIĆ I TREBINJE: Neraskidive veze pesnika i grada pod 16 platana (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track