DŽON VOJT OTVORIO IZLOŽBU SRPSKE GLUMICE! Biljana Mišić izlaže u svom rodnom gradu, a evo šta je poručio OSKAROVAC
Foto: Privatna Arhiva

lep gest

DŽON VOJT OTVORIO IZLOŽBU SRPSKE GLUMICE! Biljana Mišić izlaže u svom rodnom gradu, a evo šta je poručio OSKAROVAC

Pop kultura -

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Kruševac otvorena je izložba kolaža glumice Biljane Mišić, koja živi u Holivudu.

Biljana Mašić
foto: Privatna Arhiva

"Rađanje nove svesti" simboliše Biljanin povratak u grad svog rođenja, gde se prvi put publici predstavlja kao vizuelna umetnica. Okosnicu ove izložbe čini serija radova nastali posle 2015. godine. Imajući u vidu da se najveći broj autentičnih kolaža autorke nalazi u posedu privatnih kolekcija, za potrebe izlaganja u galerijskom prostoru pojedine kolažne kompozicije izvedene su tehnikom digitalne štampe. Izložba će trajati do 19. septembra, a svečano ju je otvorio oskarovac Džon Vojt, otac holivudske glumice Anđeline Džoli.

Biljana Mašić
foto: Privatna Arhiva

- Želim netšo da vam kažem o Biljaninom radu. Izgleda mi kao da pozajmljuješ od svih kultura, od različitih kultura širom sveta. Prikazuješ harmoniju i to je ono što uzbuđuje ljude. Ceo tvoj rad je vrlo misteriozna kombinacija i ja se tome divim. Želim da znaš da neko tamo zaista razume i ceni to što radiš - poručio je glumac.

Džon Vojt
foto: Profimedia

O Biljani su govorili direktor Narodnog muzeja Kruševac Goran Vasić i kustoskinja Natalija Topličanin.

Biljana Mašić
foto: Privatna Arhiva

Biljana Mišić je vizuelna i dramska umetnica rođena u Kruševcu. Obrazovanje je stekla na Fakultetu umetnosti Priština, na kom je diplomirala glumu. Nakon brojnih uloga odigranih u pozorišnim predstavama, filmovima i televizijskim serijama u Srbiji, stvaralaštvo nastavlja u Los Anđelesu, gde 2015. godine intuitivno otkriva kolaž kao svoj novi način izražavanja. Njene slike su u stalnoj postavci prestižnog holivudskog hotela "Pti Ermitaž", kao i u privatnim kolekcijama širom sveta. Glumac Džon Vojt, filmski producent i nekadašnji direktor studija "Marvel" Dejvid Majsel, kao i Konrad Bergstrom, koji se ubraja u najuspešnije poslovne ljude današnjice, samo su neki od kolekcionara Biljaninih slika. Do sada je izlagala na jednoj samostalnoj i nekoliko grupnih izložbi u Americi, a njene umetničke instalacije bile su i deo nadrealističnog festivala "Bombaj bič bijenale" u Kaliforniji. Godine 2018. njena slika "Evropa ili kako smo nestali" učestvovala je na "Monte Karlo gala for global oušen", a Biljanino ime se, uz Džefa Kunsa i drugih renomiranih umetnika, našlo na jednoj od najpoznatijih svetskih aukcija koju u Monte Karlu tradicionalno organizuje princ Albert od Monaka.

Princ Albert od Monaka
foto: Profimedia

Kurir.rs

Bonus video:

02:34

OTKRIVAMO SVAKODNEVNICU VITEZA IZ SREDNJEG VEKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track